Harsányi Attila kapta a Kaszás Attila-díjat

Harsányi Attilának ítélte oda 2022-ben a közönség és a szakma a Kaszás Attila-díjat – jelentette be Pokorni Zoltán, a hegyvidéki önkormányzat polgármestere tegnap a debreceni Csokonai Fórumban. Idén Harsányi Attilára, a Miskolci Nemzeti Színház, Ötvös Andrásra, a 6Szín és Rába Rolandra, a Proton Színház jelöltjére lehetett szavazni interneten augusztus 21-én éjfélig.

Magyar Nemzet
2022. 08. 30. 13:00
null
Fotó: MATHE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kaszás Attila-díj rendkívüli elismertséget vívott ki magának az évek során; nemcsak azért, mert a legkiválóbb művészek nyerték el eddig is, hanem mert a legdemokratikusabb elismerésként a szakma és a közönség választja ki a díjazottat.

A Kaszás Attila-díj nem korlátozódik az országhatárokon belüli társulatokra, hanem nyitva áll minden magyar ajkú színművész, illetve színtársulat számára. Nagy örömünkre szolgál, hogy eddig öt alkalommal is határon túli színművész vehette át ezt az elismerést

– mondta el korábban Richly Gábor, a díjátadás lebonyolítását támogató Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.

A Kaszás Attila-díj a hazai színházi élet egyik legrangosabb, nem állami alapítású szakmai díja. Rekordszámú, negyven társulat jelölt idén, akik közül a közönség voksai alapján került ki a győztes.

Az elismerés átadását minden évben nagy összefogás kíséri: a díjat a hegyvidéki önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. Az elismerést a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze.

Pokorni Zoltán, a hegyvidéki önkormányzat polgármestere adta át a díjat.        Fotó: MANK – Maagyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

Jelentős anyagi megbecsüléssel is jár a díj: a Kulturális és Innovációs Minisztérium díja bruttó 400-ról 800 ezer forintra emelkedett 2020-ban, és jelentős pénzjutalomban részesíti a díjazottat a Raiffeisen Bank is. A jelöltekkel továbbá interjúkat készít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, és közzéteszi a felületein.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hiszen a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott.

A Kaszás Attila-díj átadása a debreceni Csokonai Fórumban                                   Fotó: MANK – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

Eddigi díjazottak és jelölő társulataik:

2022: Harsányi Attila (Miskolci Nemzeti Színház)

2021: Rusznák András (Radnóti Miklós Színház)

2020: Földes Tamás (Budapesti Operettszínház)

2019: Orosz Ákos (Vígszínház)

2018: Nagy Csongor Zsolt (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat) 

2017: Krisztik Csaba (Vörösmarty Színház)

2016: Schneider Zoltán (Radnóti Színház)

2015: Mészáros Tibor (Csokonai Nemzeti Színház)

2014: Nagy Alfréd (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)

2013: Borovics Tamás (Szegedi Nemzeti Színház)

2012: Bányai Kelemen Barna (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

2011: Mucsi Zoltán (Bárka Színház)

2010: Mátray László (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)

2009: Nemes Levente (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)

2008: Szarvas József (Nemzeti Színház)

Borítókép: Harsányi Attila a Kaszás Attila-díjjal (Forrás: MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.