időjárás 1°C Vilma 2023. december 5.
logo
Eddig ismeretlen, színes tévéfelvétel került elő Ország Liliről, a XX. század második felének egyik legjelentősebb magyar képzőművészéről

Mozgóképfelvétel került elő Ország Liliről

Magyar Nemzet
2022.08.10. 13:59 2022.08.10. 14:43
Mozgóképfelvétel került elő Ország Liliről

Ez idáig a kutatók is úgy tudták, hogy nem létezik semmilyen mozgóképes felvétel Ország Liliről – hangsúlyozza a most felfedezett televíziós interjú jelentőségét Kiss Dániel Áron műgyűjtő, aki felkutatta az 1977-ben készült, néhány perces, televíziós interjút.

Ország Lili pályája az 1950-es évek szellemi szabadságot nélkülöző korszakában indult. A nehéz körülmények között alkotó művész az Állami Bábszínházban talált menedékre, ahol kezdetben díszletfestőként, majd 1960-tól haláláig díszlet- és jelmeztervezőként, a festőműhely vezetőjeként dolgozott. Illusztrált mesekönyveket, gyermeklapokat is, miközben folyamatosan, szinte éjjel-nappal festett harminc négyzetméteres lakásban.
 

Soha senki nem látta őt festeni, még az édesapám sem, aki az egyik legjobb barátja volt. Számára az alkotás egy egészen különleges állapotot jelentett. Éppen emiatt senki nem tudja, hogy valójában milyen technikával munkálta meg a felületet, hogyan kente és kaparta vissza a festéket

– idézi a filmleletet közzétevő Fidelio.hu Kolozsváry Marianna művészettörténészt, aki gyerekkora óta jól ismerte a festőt.
 

Borítókép: Ország Lili a most megtalált felvételen (Fotó: YouTube)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.