Mozgóképfelvétel került elő Ország Liliről

Ez idáig a kutatók is úgy tudták, hogy nem létezik semmilyen mozgóképes felvétel Ország Liliről – hangsúlyozza a most felfedezett televíziós interjú jelentőségét Kiss Dániel Áron műgyűjtő, aki felkutatta az 1977-ben készült, néhány perces, televíziós interjút.

Magyar Nemzet
2022. 08. 10. 13:59
null
Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ország Lili pályája az 1950-es évek szellemi szabadságot nélkülöző korszakában indult. A nehéz körülmények között alkotó művész az Állami Bábszínházban talált menedékre, ahol kezdetben díszletfestőként, majd 1960-tól haláláig díszlet- és jelmeztervezőként, a festőműhely vezetőjeként dolgozott. Illusztrált mesekönyveket, gyermeklapokat is, miközben folyamatosan, szinte éjjel-nappal festett harminc négyzetméteres lakásban.
 

Soha senki nem látta őt festeni, még az édesapám sem, aki az egyik legjobb barátja volt. Számára az alkotás egy egészen különleges állapotot jelentett. Éppen emiatt senki nem tudja, hogy valójában milyen technikával munkálta meg a felületet, hogyan kente és kaparta vissza a festéket

– idézi a filmleletet közzétevő Fidelio.hu Kolozsváry Marianna művészettörténészt, aki gyerekkora óta jól ismerte a festőt.
 

Borítókép: Ország Lili a most megtalált felvételen (Fotó: YouTube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.