Fesztivál a hit és a művészet jegyében

A hagyomány szerint idén is a Magyar Nemzeti Múzeumban nyitották meg ünnepélyesen az Ars Sacra fesztivált. Tizenhatodik alkalommal rendezik meg az ország legrangosabb szakrális művészeti ünnepségsorozatát, melynek célja, hogy ízelítőt nyújtson kultúránk szakrális kincseiből, bemutatva a nagy magyar művészek és fiatal tehetségek előadásait, alkotásait. A fesztivál idei mottója: „Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” (Jn 13,34) A fesztivál fővédnökei: Novák Katalin köztársasági elnök és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek.

2022. 09. 17. 8:40
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin köztársasági elnök az Ars Sacra fesztivál világi fővédnökeként örömmel köszöntötte az eseménysorozat résztvevőit, akik a művészettől többet várnak az egyén szórakoztatásánál, a műalkotásban az időszerű mellett keresik azt is, ami örök.

Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége

– idézett az államfő az alaptörvényből.

– Mindez figyelmeztet arra, hogy nem csupán tisztelni kell a múltat. Cselekvő módon védelmezni is kell olyan értékeket, mint a házasság, a gyermekvállalás, a család vagy a nemzeti közösség – mondta.

A köztársasági elnök kiemelte, hogy az alaptörvény hitet tesz amellett, hogy a házasság egy férfi és egy nő életre szóló szeretetközössége, melynek forrása maga Isten. Ebből a felfogásból következik, hogy annak a családnak van jövője, melynek tagjai ajándékként tekintenek egymásra és a gyermekre.

Elmondta, hogy nemcsak tisztelni kell a múltat, nemcsak ápolni Szent István örökségét, hanem védeni is kell Magyarország keresztény kultúráját. Kiemelte, hogy a szakralitásban az emelkedettséget nem kizárólag a művészi élmény, hanem az istenivel való találkozás gerjeszti. 

Ez a fesztivál lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők bizonyosságot nyerjenek róla: szentté, szakrálissá bármi csak Isten által válhat. 

A fesztivál szervezői, művészei és látogatói jól tudják, hogy

nekünk, magyaroknak a kereszténység predesztináció, egyszerre a múltunk, a jelenünk és a jövőnk


– fogalmazott.

Az államfő azt is elmondta, hogy tudatos értékválasztásunkon múlik, hogy képesek vagyunk-e a keresztény kultúrát hitelesen és vonzóan képviselni, erre volt példa tavaly a nemzetközi eucharisztikus kongresszus, és erre példa az Ars Sacra fesztivál is. 

Ebben a háború és gazdasági nehézségek által terhelt időszakban a fesztivál minden művésze és látogatója megtalálhatja az alkotásokban azt a felismerést, hogy a valódi segítség a teremtő és megtartó Istentől várható.

Michael Wallace Banach Magyarország apostoli nunciusa beszédében kiemelte, hogy az Ars Sacra fesztivál az összetartozásról szól. A következő napokban a vallásos művészet arra hívja a résztvevőket, hogy megtapasztalják azokat az értékeket, amelyek minden időben és minden kultúra számára lényegesek.
Erdő Péter bíboros prímás, esztergom–budapesti érsek megnyitó beszédében többek között a művészetről beszélt és ennek szerepéről a kultúrákban, életünkben. Elmondta, hogy számos kutató úgy véli, a művészet – a modern nyugati felfogással ellentétben – az ősi kultúrákban nem különült el a mesterségektől és a szakralitástól. – Az Ars Sacra fesztivál alkalmat ad arra, hogy résztvevői reflektáljanak nyugati kultúránk önazonosságára – jegyezte meg, hozzátéve: a magyarság évszázadok óta részét alkotja a kollektív Nyugatnak, de mindig is érezte az ősi kultúrájából örökölt egység vonzását.

L. Simon László örömét fejezte ki, hogy a fesztivál nyitórendezvényét a Magyar Nemzeti Múzeumban tartják. Felhívta a vendégek figyelmét az intézmény pálos rend történetét feldolgozó kiállítására, amely Budapest után nemrég Marosvásárhelyen nyílt meg, következő állomása pedig Székelyudvarhely lesz. Elmondta, hogy egy kamarakiállítással is készültek a fesztivál tiszteletére. Számos vidéki múzeum kölcsönözte egy-egy szakrális kincsét, amelyet egy külön teremben lehet megtekinteni.

A megnyitó zenei vendége a nagyszerű Jazzation a capella együttes volt, akik az esemény folyamán a közönség számára adtak koncertet. A fesztivál visszatérő fellépője Lackfi János költő, aki saját művéből olvasott fel.
A ma kezdődő, kilencnapos Ars Sacra fesztivál több mint tíz művészeti ágban, nyolcvan településen, mintegy négyszáz programmal valósul meg.

 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök a XVI. Ars Sacra fesztivál megnyitóján (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.