Józan döntést hoztak a muzeológusok

Meglehetős pontatlansággal adott hírt a hazai sajtó a múzeumok nemzetközi szervezetének prágai közgyűléséről, amelyen a szervezet tagjai új múzeumdefiníciót fogadtak el. A lapunkban is megjelent beszámoló szerint a woke-ideológia felé mozdult el a szakmai meghatározás, miközben a valóságban éppen ennek az ellenkezője történt: sikerült elhárítani a múzeumi élettől idegen indoktrinációt. A tényleges eseményekről a magyar delegáció egyik tagja, Tomka Gábor, a Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese nyilatkozott lapunknak.

2022. 09. 07. 7:08
Tomka Gábor
Budapest, 2018. március 22. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgató-helyettese beszél az ajándékba kapott a Kondor-gyűjteményről a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2018. március 22-én. A Magyar Nemzeti Múzeum nyírbátori Báthori István Múzeuma 2017. októberében 20 képből álló Kondor-gyűjteménnyel, illetve más magyar festőművészek képeivel, összesen 60 alkotással gyarapodott Garancsi Ottó Árpád adományozó jóvoltából. MTI Fotó: Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kétségtelenül régóta jelen van az ICOM (International Council of Museums – Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) különböző fórumain a múzeumdefiníció megújításának igénye – fogalmazott Tomka Gábor. – Arról is pontosan értesült a hazai sajtó, hogy komolyan felmerült egy olyan meghatározás elfogadásának lehetősége, amely a jelenleg divatos ideológiák mentén beszélt volna arról, mi a múzeum, mi a mú­zeum feladata, küldetése.
Mint a főigazgató-helyettestől megtudtuk, 

ezekben a tervezetekben valóban meghökkentő igények szerepeltek. A korábbi definíciótól jelentősen eltérő javaslat a múzeumok hagyományos funkcióin túl a meghatározásba emelt volna olyan elemeket is, melyek felvethettek volna ideológiai áthallásokat is. Ezek a látszólag pozitív pontok: „demokratikus és polifonikus tér”, „emberi méltóság és a társadalmi igazságosság, a globális egyenlőség és a bolygó jólléte” emlegetése nemcsak jelentősen kitágította volna a múzeumok szerepét, háttérbe szorítva az intézmények eredeti funkcióit, de e pontok általános és nem lehatárolt jelentése sok zavart okozhatott volna. Ráadásul, e pozitív jelentéstartalmú kifejezések mögé bújva, a múzeumok által követendő ideoló­giai irányt is megszabta volna. A liberalizmus paradoxona sejlik fel itt: majd a szabadelvű definíció elmondja, hogy mit is szabad…


Az is tény – szögezte le a múzeumi vezető –, hogy 

a Múzeumok Nemzetközi Tanácsán belül szinte késhegyre menő viták alakultak ki. A tavalyi kio­tói kongresszuson már olyannyira feszült volt a helyzet, hogy komolyan felmerült a szervezet kettészakadásának lehetősége a kérdés mentén.

Idáig tehát többé-kevésbé pontosak a sajtóban megjelent híradások.

Ugyanakkor a közelmúltban Prágában megtartott rendkívüli közgyűlés nem a politikailag motivált meghatározás pártján álló muzeológusok győzelmét hozta. Épp ellenkezőleg: az elmúlt években többszörös egyeztetéssel előkészített, mérsékelt, konzervatív meghatározások egyikét fogadta el a szervezet. Tomka Gábor úgy fogalmazott: kompromisszumos megoldás született, amiben ugyan megjelent néhány újabban népszerű fogalom, mint a fenntarthatóság, a sokszínűség, az etikus eljárásra való törekvés, de ezekbe nem nagyon lehet politikai állásfoglalást belelátni. 

Hozzátette: a józan értelem ilyen eredménye nélkül aligha merülhetett volna föl, hogy a szervezet műszaki múzeumokat képviselő nemzetközi bizottságának új elnökségébe a szakmai-konzervatív múzeumdefiníció mellett kiálló magyar delegáció egyik tagját, Zsigmond Gábort, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettesét is beválasszák.

Borítókép: Tomka Gábor, a Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.