Kutyás világpremier a varsói filmfesztiválon

A lengyel főváros A kategóriás nemzetközi filmfesztiválján lesz világpremierje Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című magyar–román koprodukcióban készült dokumentumfilmjének. A Közép-Európa legfontosabb fesztiváljai közt jegyzett októberi esemény műsorra tűzi Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmjét is, amely közelmúltbeli magyarországi premierje alkalmával elnyerte a CineFest nagydíját.

Magyar Nemzet
2022. 09. 23. 13:57
null
Forrás: Nemzeti Filmintézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétették a 38. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál szervezői az október közepén kezdődő filmünnep programját. A rangos eseményre, amely a nemzetközi produceri szövetség minősítése szerint Berlin, Cannes és Velence mellett a 14 A kategóriás filmfesztivál egyike, meghívták Lakatos Róbert kolozsvári filmes legújabb alkotását.

A Ki kutyája vagyok én? című dokumentumfilm társadalmi szatíra, ami kutyaproblémák metaforáján keresztül – tenyésztési programok, pásztorkutyák evolúciója, ősi magyar fajok helyzete – beszél az erdélyi magyar identitásról, illetve az erdélyi közösség előtt álló társadalmi kérdésekről. A film magyar–román koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont és a Kreatív Európa program támogatásával. 

Szerettem volna elmondani a véleményem olyan társadalmi és politikai problémákról, amelyek befolyásolják az életem, de amelyek kapcsán már szinte senki sem hallgat meg senkit, csak tolja mindenki a magáét. Ezért inkább az alteregóm, Talpas kutya és az ő kutyavilágának problémáiról készítettem filmet, hátha az ő és sorstársai ugatása nagyobb empátiát és figyelmet képes ébreszteni, mint az enyém

– nyilatkozott a film kapcsán a rendező. 

Lakatos Róbert korábban Bahrtalo! című dokumentumfilmjéért Karlovy Varyban 2008-ban Europa Cinemas Label díjat nyert. A kolozsvári rendező a Sapientia EMTE fotóművészet, filmművészet, média szakának tanszékvezető-helyettese. A film producere a BIDF dokumentumfilm-fesztivál egyik alapítója, Balogh Rita, román részről pedig a legnagyobb nemzetközi díjakkal, köztük a berlini Arany Medvével elismert alkotásokat jegyző Ada és Alexandru Solomon. 

A varsói filmfesztivál Discovery című válogatásában lesz látható Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című, a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó mozifilmje, amelyet a nemzetközi közönség a szarajevói fesztiválon már láthatott, és nemrég elnyerte a miskolci CineFest nagydíját. 

A Ki kutyája vagyok én? a hazai mozikban ősztől lesz látható.

Borítókép: jelenet a filmből (Fotó: Nemzeti Filmintézet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.