időjárás -3°C Taksony 2023. november 29.
logo
A múlt és a jelen találkozik az új könyvtári szolgáltatással

Önműködő könyvkölcsönző

Magyar Nemzet
2022.09.12. 19:58 2022.09.13. 22:55
Önműködő könyvkölcsönző

Éjjel-nappal működő könyvkölcsönző automatát adtak át hétfőn Budapesten, az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) épületében; a magyar fejlesztésben készült automata alkalmas az olvasók által előrendelt könyvek vagy más dokumentumok kiadására és visszavételére.

A könyvtár bejáratánál található automata kiegészíti a szakszerű könyvtárosi tevékenységet, az online, előre megrendelt könyveket a nap bármely szakában olvasójeggyel és PIN-kóddal lehet kikölcsönözni – mondta az átadó alkalmával Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója.
 

Adódhat olyan élethelyzet, hogy a nyitvatartási időben nem tudjuk visszavinni a lejárt könyveket, az automata segítségével azonban ezt bármikor meg lehet tenni 

– fogalmazott, hozzátéve: Debrecen, Nyíregyházán és Kaposváron már létesültek ilyen automaták, az ismert adatok szerint ezrek élnek ezzel az olvasóbarát szolgáltatással.
Kitért arra is, hogy az Országos Idegennyelvű Könyvtár tavaly december óta része az OSZK-nak, a szakkönyvtár a magyarországi nemzetiségek információ- és dokumentumellátásnak központja, emellett gyűjti az eredeti nyelvű világirodalmi, nyelvészeti és külföldi zenei dokumentumokat, az intézmény egyedülálló zenei gyűjteménnyel rendelkezik. Rendszeresen szerveznek koncerteket, felolvasóesteket, könyvbemutatókat és más kulturális programokat. A magyar olvasók mellett a fővárosban élő külföldiek közül is sokan keresik fel.  
Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára arról beszélt, hogy 

a koronavírus-járvány az elmúlt években nagymértékben megváltoztatta a könyvtárhasználati szokásokat is, az intézményeknek kreatívan kellett megoldaniuk ezt a helyzetet, hogy versenyben tudjanak maradni. 

Ennek a kihívásnak az egyik eredménye a magyar fejlesztésben létrejött könyvautomata, amely a fővárosban elsőként biztosítja 24 órában a hozzáférést az olvasóknak a dokumentumokhoz.   

Felgyorsult világunk és a digitalizáció ellenére a műveltséget, a tudást, a kultúrát nem engedjük elenyészni 

– hangsúlyozta, kiemelve: a megfogható könyv olyan élmény, amelyet nem lehet digitálisan helyettesíteni. A kényszer szülte fejlesztés sok mindenkinek a hasznára válhat – tette hozzá.
Az államtitkár szerint a XXI. század könyvtára a múlt és jelen találkozása, a könyvtárszakma feladata és felelőssége beemelni a technika adta lehetőségeket a szolgáltatásba, így a hagyomány, a közösségformálás, a nevelés, oktatás és a támogató küldetés egyszerre tud érvényesülni napjainkban is.  
A könyv és az olvasás jelentősége megkérdőjelezhetetlen – egészítette ki az addig elhangzottakat Balogh-Madár Emese, az V. kerület Belváros-Lipótváros alpolgármestere, hozzátéve: az olvasás elgondolkodtat, táplálja a fantáziát és kapcsolódási pontokat teremt az emberek között. Az alpolgármester szerint a könyvkölcsönző automata kiváló példa arra, hogy az olvasás mindig tud alkalmazkodni az aktuális kor elvárásaihoz, megőrizve a rá jellemző klasszikus értékeket.

Borítókép: Horváth István igazgatóhelyettes bemutatja az új, éjjel-nappal működő könyvkölcsönző automata működését (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.