időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

Magyar Nemzet
2022.10.02. 13:10 2022.10.02. 13:51
Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

Ma hajnalban, életének nyolcvanadik évében elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, érdemes művész.

Szakcsi Lakatos Béla kilencévesen kezdett zongorázni. Klasszikus zenét tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban, de figyelme a jazz felé fordult. 1972-től a Rákfogó együttes, majd 1980-tól a Saturnus együttes tagjaként fontos szerepe volt a fúziós zene hazai terjedésében, érdeklődése kiterjedt a komolyzene és a jazz ötvözésére is. A hetvenes évek kezdetétől tizenkét éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán. A cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával is foglalkozott,

Élete fő művét alkotta meg az elmúlt esztendőkben; így nyilatkozott a zeneszerző A tudás fája címmel, a múlt héten megjelent, nagyszabású zeneművéről. Tizenöt évvel ezelőtt jutott eszébe az alapkoncepció, ami azóta formálódott benne. Maga a darab ötéves munka eredménye.

A tudás fája

Élete fő művét alkotta meg az elmúlt esztendőkben Szakcsi Lakatos Béla.

Borítókép: Szakcsi Lakatos Béla (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.