A felejthetetlen Latyi

Százhúsz éve született Latabár Kálmán, a népszerű magyar komikus

2022. 11. 24. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Latabár Kálmán nagy népszerűségének útja tövisekkel volt kirakva, csak ezekről a tövisekről a nagyközönség általában vajmi keveset tudott” – jegyzi meg Rátonyi Róbert, a kitűnő operettszínész a műfaj történetét és meghatározó szereplőit bemutató könyvé­ben. 

 

Tény, a művész máig az egyik legnépszerűbb nevettető az operettszínpadok történetében, a Latabár név pedig az ő személyének köszönhe­tően vált fogalommá. 


Már dédapja, Latabár Endre is színész volt; nagyapja, Latabár Kálmán Árpád és édesapja, Latabár Árpád szintén ezt a pályát választotta. Latyi, azaz Latabár Kálmán 1902. november 24-én, Kecskeméten született. Vonzotta a színpad, így elvégezte Rákosi Szidi színiiskoláját, majd 1922-ben a Várszínházban táncos-komikusként mutatkozott be a közönség előtt, s csakhamar a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött. Eljátszotta az operettirodalom meghatározó táncoskomikus szerepeit, talán máig emlékezetes a legendás, Szinetár Miklós rendezte Csárdáskirálynőben nyújtott alakítása. Bóniként a Stázit megformáló Gyenes Magda, illetve a Szilviát alakító Németh Marika, no meg Honthy Hanna mellett játszott táblás házak előtt. Mozgóképen is sikeres kar­riert jegyez, több tucat filmben tűnt fel, láthatjuk például a Mágnás Miska film­operett Pixi grófjaként, de az Állami Áruház női konfekció­jának vezetőjeként is brillírozott. 

Részlet az Egy szoknya, egy nadrág című filmből (Forrás: YouTube)


Karakterszínész volt, s nem mellesleg rendkívül népszerű. Ennek köszönhetően ha meg is találták komolyabb szerepek, akkor – ahogy Márkus László kritikus egy 1940-ben írt cikkében írja – „a legmeghatóbb nüan­szokra felépített jelenetet is harsogó röhögés nyugtázta a nézőtérről”. 1945-ben az előadás előtt a Színháznak úgy nyilatkozott, sosem szeretett volna Hamletet játszani, meg van elégedve azzal, amit csinál. „Nincs az a pénz, ­amiért Lear királyt eljátszanám. Egy királyt fogok játszani, az is Menelaus a Szép Helénából” – mondta. 

 

Azonnal megérzem a közönség hangulatát, még benn sem vagyok a színpadon és tudom, hogy kevesebbet kell-e csinálni, vagy többet”

– tette hozzá. 
 

Talán ebben keresendő sikerességének a titka, hiszen – a kezdetektől egészen 1970 januárjában bekövetkezett haláláig – nemcsak értette, hanem érezte is a közönséget.

 

Borítókép: Latyi 1939-ben, partnernője Szondy Biri (Fortepan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.