Bemutatták a Lovagkirály című kötet második kiadását

A Lovagkirály című kötet második kiadása a Miniszterelnökség támogatásával, valamint a Kárpátok Eurorégióért Regionális Fejlesztési Közhasznú Egyesület, a Hierotheosz Egyesület és az Ung–Tisza–Szamos–Túr Határmenti Turisztikai és Természetvédelmi Egyesület és a Kolozsvári Iskola Alapítvány közreműködésével valósult meg, melynek bemutatóját ma tartották Budapesten.

Magyar Nemzet
2022. 11. 19. 16:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnök parlamenti államtitkára a Lovagkirály című kötet második kiadásának bemutatóján példaként említette, hogy Szent László Lengyelországban született, Erdély védőszentje, Zágrábban püspökséget alapított és Nyitrán halt meg.

Az államtitkár úgy vélte az, hogy a Lovagkirály című, Szent Lászlóról és a vele kapcsolatos magyar emlékekről szóló kötet megélte a második kiadást, azt bizonyítja, hogy a magyar nemzet lelkében milyen kultusza van Szent László királynak.

Rámutatott arra is, hogy bár Szent István királyt nevezzük az államalapítónak, de egészen Szent Lászlóig a magyar királyság tele volt belső feszültséggel, és kívülről is számos támadás érte. 

– Merem állítani – mondta Latorcai Csaba –, hogy Szent Lászlóval zárult le az államalapítás folyamata, ugyanis a belső harcok okozta anarchiából megmentette a nemzetet, és hősiesen védte ország határait a külső támadásokkal szemben. Mindezekkel megteremtette a nemzet nyugodt fejlődésének a lehetőségét. Szent László a magyar egyház számára is maradandót alkotott: 1083-ban szentté avatta István királyt, a fiát Imre herceget és annak tanítóját, Gellért püspököt.

Szent László örökségének ápolását tekintve a feladatunk, hogy Európa és Magyarország előtt álló morális kihívásokat, biztonsági kihívásokat megfelelően kezeljük, adjunk ezekre határozott, egyértelmű válaszokat és így egy, a hitében és kultúrájában megerősödő magyar nemzetet tudunk átadni utódainknak, hogy az egyúttal garantálhassa Európa további ezeréves keresztény jövőjét

 – fogalmazott Latorcai Csaba.


Hozzátette, Magyarország Alaptörvényének nemzeti hitvallásában kinyilvánították, hogy örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk. Ez a meggyőződés vezeti a kormányt, amikor forrásokat biztosít a kulturális örökségünk ápolására és a nemzet határokon átívelő egyesítésére.

 

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy Szent László a magyar történelem egyik legfontosabb személyisége volt.

Gór Csaba önkormányzati képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke közölte, Szent László példájából okulva meg kell érteni, hogy jelenleg ugyanúgy a „saját országunk, a saját kultúránk, saját vallásunk függetlenségért harcolunk”.
 

Közép-Európa és Magyarország régóta nem tapasztalt biztonsági válsággal éli napjait, mindenki a bőrén érzi a háború, a szankciók és az energiaválság hatásait. Csak az nyújthat kapaszkodót, ha ragaszkodunk a magyarságunkhoz és keresztény gyökereinkhez

– mondta Gór Csaba.

Borítókép: Latorcai Csaba (Fotó: MTI/Berzák Noémi)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.