Hamarosan kezdődik a IX. Országos Rajzfilmünnep

Országszerte, megyénként öt-hét helyszín biztosítja a teljes kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak november harmadik hétvégéjén.

Magyar Nemzet
2022. 11. 05. 15:30
Forrás: NFI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fertődi Esterházy-kastély a Kedvenc népmesehősöm rajzpályázathoz is társult a vetítések mellett.

 A beérkezett kiválóbbnál kiválóbb alkotások között a Lúdas Matyi, a Király Kis Miklós, a csillagszemű juhász és a kőleves mesékhez kapcsolódó rajzok érkeztek a pályázatra. November 7-től a fertődi Esterházy-kastély közösségi oldalán mind megtekinthető lesz.

 

 

A rajzfilmünnep hétvégéjén a 65 éves Pannonia Filmstúdió alkotásai mellett Jankovics Marcell animációs filmes életművének rajzfilmklasszikusait nézhetik meg az érdeklődők. A IX. Országos Rajzfilmünnep fővédnöke Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye.

 

A fertődi Esterházy-kastélyban november 18–20-án mindhárom nap 17 órától meséket és animációs filmeket vetítenek a legjobb magyar alkotásokból. Igazi örökzöld rajzfilmeket mutatnak be a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumnak és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak köszönhetően. Csatlakozott az eseményhez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs Tanszékének, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének és a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció és Média Design Tanszékének alkotóműhelyei is.

 

Évről évre egyre több magyar animációs filmstúdió is részt vesz a fesztiválon a műveivel, amelyek közül a fertődi Esterházy-kastély is számos alkotást bemutat.

 

November 18-án Jankovics Marcell: János vitéz filmjét, november 19-én a Telhetetlen méhecske, továbbá Borka és a varázsruha filmeket vetítik le. A rajzfilmünnep záróakkordjaként november 20-án, vasárnap olyan modern kori animációs remekműveket is láthat majd a közönség, mint például az Oscar-díjra jelölt Maestro. A vetítések a fertődi Esterházy-kastély tiszttartói házának udvarán lesznek.

A program térítésmentes. Regisztráció szükséges az [email protected] e-mail-címen november 16-ig.

 

Borítókép: Részlet Macskássy Gyula A kiskakas gyémánt félkrajcárja című animációs filmjéből (Fotó: Nemzeti Filmintézet)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.