Tíz új magyar operafelvétel

A magyar operajátszás kétszáz éves évfordulója alkalmából mutatta be a MagyarOpera200+ címen megjelent új, digitális – pendrive – kiadványát a Magyar Állami Operaház, amelynek zenei anyagát az elmúlt öt évben – főként új magyar művek bemutatói kapcsán – rögzített a budapesti dalszínház. Az Operaház emellett 2023 januárjában az online zenei streamszolgáltatók felületén további tíz magyar operafelvételt tervez elérhetővé tenni.

Magyar Nemzet
2022. 12. 26. 8:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1822. december 26-án Kolozsvárott mutatták be Ruzitska József Béla futása című alkotását, ami az első teljes egészében ránk maradt magyar nyelvű opera, egyben első történelmi operánk és az első, XIX. századi magyar operasláger (Hunnia nyög letiporva…) forrásának is tekinthető. Az évforduló alkalmából az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében megrendezett ünnepségen, melyen Csák János kulturális és innovációs miniszter és Szép Gyula, a Kolozsvári Állami Magyar Opera igazgatója is felszólalt, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója bemutatta az OperaTrezor sorozat új kiadványát. 

A MagyarOpera200+, amely tíz, többségében új magyar operafelvételt tartalmaz, az ugyancsak az Operaház gondozásában 2017 őszén megjelent, ötvenlemezes MagyarOpera200 CD-gyűjteményének folytatása is, amely XIX–XX. századi és kortárs zeneszerzők összesen 35 magyar operafelvételét tartalmazza.

A Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara, valamint szólistái nagyrészt 2020–2021-ben, a pandémiás időszak enyhébb periódusaiban, a járványügyi szabályozások betartása mellett rögzítette annak a hét, magyar nyelvű operának a hanganyagát, amit a dalszínház 2019 óta műsorára tűzött.

 

A MagyarOpera200+ kiadványban helyet kapott Dohnányi Ernő Simona néni, Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita, Hubay Jenő Az arany meg az asszony, Szörényi Levente–Bródy János István, a király című rockoperájának szimfonikus változata Gyöngyösi Levente hangszerelésében, Tóth Péter–Örkény István Tóték című alkotása kétfelvonásos változatban és Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című operája. A pendrive ugyancsak tartalmazza Goldmark Károly Sába királynője című operájának teljes stúdiófelvételét – a CD-bokszban korábban egy színpadi előadáson rögzített szemelvények jelentek meg –, amely az opera tévéfilmváltozatához készült, és két korábbi Erkel-felvételt is. Az Opera 2018 júniusában a jobb nemzetközi megismertethetőség érdekében olasz nyelven is rögzítette a Bánk bán legnépszerűbb részleteit, míg 2019 októberében Erkel és a Doppler fivérek Erzsébet című operájának Erkel által komponált II. felvonását is felvette. Ez utóbbi 2020 novemberében önálló kiadványként is megjelent.

Az Opera emellett tovább kívánja bővíteni a népszerű internetes zenei streamszolgáltatók (Spotify, Apple, Tidal, Deezer, stb.) kínálatában elérhető felvételeinek számát. 

A 18, korábban megosztott hanganyag 2023 január végéig nyolc további címmel bővül: Bozay Attila Az öt utolsó szín; Erkel Ferenc Bánk bán (olasz változat, részletek); Ruzitska József 200 éves jubileumát ünneplő alkotása, a Béla futása; Madarász Iván Utolsó keringő; Solti Árpád La Violetta; Szörényi Levente–Bródy János István, a király (szimfonikus változat); Tallér Zsófia–Szilágyi Andor–Szöllősi Barnabás Leánder és Lenszirom; Vajda János Mario és a varázsló, és a tervek között szerepel további két felvétel – Szőnyi Erzsébet A makrancos királylány, Varga Judit Szerelem – közreadása is. A felvételeken közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara és szólistái, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Opera Zenekara, Énekkara és szólistái (Béla futása), a Savaria Szimfonikus Zenekar (Utolsó keringő) és az UMZE Kamaraegyüttes (La Violetta).

Borítókép: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.