A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Elindult a Petőfi Irodalmi Karaván

Negyedik alkalommal indul útjára az Irodalmi Karaván elnevezésű népszerű sorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében, ami az országhatáron túl „utaztatja” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. 2023-ban a népszerű sorozat immáron Petőfi Irodalmi Karavánként folytatja irodalom-népszerűsítő utazásait, ezzel a névvel is megidézve a 200 éve született Petőfi Sándor költőt.

Magyar Nemzet
2023. 01. 23. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karavánnal egy-egy utazás során – az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálva – rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-beszélgetések alkalmával kerül közelebb a klasszikus és kortárs irodalom a látogatókhoz.

Az első Irodalmi Karaván-út 2022 januárjában, a magyar kultúra napjához kapcsolódva szerveződött, azóta tizennégy városba jutott el az utazós irodalmi misszió annak íróvendégei, a telt házas fellépéseken a kortárs szerzők saját műveikről, irodalmi munkájukról, illetve az irodalmi elődökről meséltek. „Irodalmi élményekkel és tartalmas összművészeti estekkel, találkozásokkal a szívünkben folytatjuk az immár Petőfi Irodalmi Karaván sorozatunk térhódítását a Kárpát-medencében. 2023-at egy olyan utazással és több olyan város látogatásával indítjuk, ahol korábban még nem jártunk, bízunk abban, hogy a közönség szeretni fogja estjeinket. A névadónk, Petőfi Sándor számomra a becsület, az erő, az őszinteség és a szabadság páratlan költője, egy nagyon rövid és szenvedélyes sorssal. A szabadságról pedig ő mondja: »Hol a szabadság, ott van a haza.« Az egységes haza megtalálása a nyelvben – nekünk ez a küldetésünk, programjainkkal ezért dolgozunk!” – mondta el Juhász Anna irodalmár, a sorozat szervezője.

A Petőfi Irodalmi Karaván negyedik utazására idén február 6–9. között kerül sor Észak-Erdélyben: Szatmárnémeti, Nagybánya, Zilah és Kolozsvár közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és Szalon-estek, irodalmi koncertek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra. Az utazáshoz forgatás is kapcsolódik – megidézve a névadó, Petőfi Sándor személyét, Koltón is megáll az alkotókkal teli utazó busz.

A meghívott vendégek közt szerepel Zalán Tibor József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő; Háy János József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő; Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes, a Kaláka, majd a Neil Young Sétány formáció tagja és Rozs Tamás zenész, zeneszerző, zenetanár, zeneterapeuta, a Szélkiáltó együttes csellósa.

Az események és az utazás szervezője és házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki idén a XX. századi, jelentős magyar írók, költők bemutatása mellett kiemelten a reformkor, így Petőfi Sándor és Arany János munkásságát emeli ki rendhagyó irodalomórákon az érintett városok jelentős intézményeiben, míg este a Szalon-esteket moderálja.

Borítókép: Juhász Anna (Fotó: Petőfi Irodalmi Karaván)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.