Pajtából került elő egy flamand mestermű, hárommillió dollárt fizettek érte az árverésen

Anthony van Dyck élő modell alapján készítette el Szent Jeromost ábrázoló tanulmányképét a XVII. században.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 27. 11:08
Fotó: Sotheby's
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásoknak megfelelően hárommillió dollárért talált gazdára árverésen egy Anthony van Dyck (1599–1641) flamand mesternek tulajdonított olajfestmény – számolt be róla az MTI. Az alkotás egy New York állambeli farm pajtájából került elő, és hajdan hatszáz dollárért vásárolta meg egy műgyűjtő.

A Szent Jeromosról készült tanulmánykép vásárlóját nem fedte fel az eladást bejelentő Twitter-bejegyzésében a csütörtök esti New York-i árverés lebonyolítója, a Sotheby’s aukciósház.

A XVII. századi képre madárpiszokkal borítva találtak rá 2002-ben egy pajtában Kinderhookban, egy New York állambeli farmon.

 A festmény jelentőségét egy műgyűjtő, Albert B. Roberts ismerte fel, aki hatszáz dollárért (218 ezer forint) szerezte meg.

Az aukciósház szerint a meglepően jó állapotú műtárgy eredetiségét Susan Barney művészettörténész állapította meg. Az egy méter magas kép élő modellről készült, és a mester máig fennmaradt két ilyen méretű tanulmányának egyike.

Az idős férfit meztelenül ábrázoló képet 1615 és 1618 között festette a művész, I. Károly angol király udvari portréfestője, tanulmányként a Szent Jeromos az angyallal című festményéhez.

A rotterdami Boijmans Van Beuningen Múzeum egy kiállításán már bemutatta a tanulmányt és a kész képet.

A 2021-ben elhunyt Roberts örökösei bocsátották árverésre a ritka olajtanulmányt. A bevétel egy részét az Albert B. Roberts Alapítvány kapja, amely művészeket, alkotókat és jótékony szervezeteket támogat.

Borítókép: Részlet Anthony van Dyck Szent Jeromosról készült tanulmányképéből (Forrás: Sotheby’s)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.