Reneszánsz falképeket találtak a kutatók Kolozsváron

Kolozsvár és térségének legkorábbi reneszánsz falképeit találták meg a kutatók a kolozsvári Farkas utcában. A református óparókia egykori tanácstermében lévő falfestmények több okból is egyedinek számítanak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 09. 19:00
null
Kolozsvár, 2023. január 9. Restaurátor dolgozik egy falképtöredék feltárásán a kolozsvári református óparókia egykori tanácstermében, a Farkas utcában 2023. január 9-én. A felújítás alatt álló, a köznyelvben Herepei-házként ismert épületben Kolozsvár és térségének legkorábbi reneszánsz falképeit találták meg a kutatók. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felújítás alatt álló belvárosi műemlék épületben már többször végeztek kutatásokat, a legfontosabb eredménynek mégis az egykori tanácsteremben feltárt reneszánsz kori falképtöredékek számítanak. A terem boltozatán és oldalfalain latin és magyar nyelvű, moralizáló feliratokat találtak, amelyeket a kornak megfelelő, virágos ornamentika ölel körül. 

Kiss Loránd falkép-restaurátor és Weisz Attila művészettörténész szerint a Herepei-házban található falfestmények kivételes művészettörténeti jelentőséggel bírnak.

 

A belvárosi műemlék felújítás alatt áll (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

„A falképeknek igencsak fontos kultúrtörténeti jelentőségük van, egyrészt mert jelen pillanatban Kolozsvár egyetlen ismert késő reneszánsz falképei, másrészt hűen tükrözik a korabeli Kolozsvárt, amikor a város a virágkorát élte ” – mondta el a Krónikának a falképek feltárásán dolgozó Kiss Loránd.

Az épületben egyébként két falképréteg is található, az első a 17. század közepén, a második a 18. század közepén készült. Ezek meglehetősen jó állapotban maradtak meg, így egységes bemutatásuk is kivitelezhető.

Művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból is fontos lenne, hogy ez az érték teljes díszében váljon közkinccsé, hiszen tökéletes bepillantást adna a hajdani reneszánsz-protestáns kolozsvári miliőbe

– fogalmazott a falkép-restaurátor, aki hozzátette, hogy a képek és a feliratok tematikája is ritka.

Művészet- és kultúrtörténeti szempontból is fontos falképekre bukkantak Kolozsvárott (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A művészettörténeti kutatást végző Weisz Attila szerint a hivatali épületként működő Herepei-ház történetében Bethlen Gábor és I. Rákóczi György erdélyi fejedelmeknek is fontos szerepük volt a Farkas utcai református épületek és intézmények patrónusaként. Az utcai nagy terem, a ház reprezentatív helyisége a belvárosi presbitérium és a püspökség mellett működő, világi főrangú patrónusokból álló tanács gyűléstermeként szolgált. Az egyedi falképek megrendelője vélhetően a presbitérium volt.

 

A városban nagyon kevés falkép van ebből a periódusból. Különféle leírásokból tudjuk, hogy voltak kívül és belül festett épületek, polgárházak, de ezek vagy nem maradtak fenn, vagy nem tárták még fel őket. A Herepei-ház első falképrétege Kolozsvárt tekintve a legkorábbi falképek közé tartozik, ami a reneszánsz falképfestészetet illeti

 

–  hívta fel a figyelmet a művészettörténész, aki elmondta azt is, hogy a latin és magyar nyelvű, erkölcsi tartalmú feliratok a díszítés mellett arra is szolgáltak, hogy segítsék a tanácstagokat a helyes döntéshozatalban. 

Az egyedi falképeket vélhetően a presbitérium rendelte meg egykoron (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

Mivel a feltárások helyi jellegűek, még nem sikerült egyben látni a feliratokat, de Weisz Attila azt reméli, a későbbi munkálatok során sikerül kiolvasni, majd értelmezni is.

 

Borítókép: A falképtöredékek feltárásán dolgozó restaurátor (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.