Együttműködés a környezeti fenntarthatóságért

Immár öt éve annak, hogy civil polgári kezdeményezésként indult el egy új természetvédelmi jeles nap, a beporzók napja megünneplése. Szakemberek, intézmények, civil szervezetek álltak támogatóként a javaslat mellé. Ma már országos eseményről beszélhetünk: múzeumok, könyvtárak, iskolák, óvodák, felsőoktatási intézmények, nemzeti parkok, önkormányzatok rendeznek valamilyen eseményt, amelyek vagy a beporzó rovarok életlehetőségeit javítják, vagy a róluk való ismeretek terjedését, az irántuk érzett empátiát segítik elő.

Magyar Nemzet
2023. 02. 18. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös szervezésében került sor az ötéves beporzók napja sajtótájékoztatójára a héten.  Az esemény lebonyolításában a múzeumok kulcsfontosságú szerepet töltenek be; nemcsak méhlegelők, rovarszállók telepítésével, amellyel példát mutatnak a látogató iskoláknak, óvodáknak, magánszemélyeknek, de kiállításaikkal, foglalkozásaikkal, online megjelenéseikkel is nagy hatást gyakorolnak a látogatókra, ismereteket terjesztenek, edukálnak, illetve pozitív attitűdöt alakítanak ki. 

A beporzók napját idén 5. alkalommal tartják meg (Fotó: Pulszky Társaság)

A korábbi példák is azt mutatják, sok múzeum vállalkozott arra, hogy a legötletesebb módokon kapcsolja össze a rovarokat, a virágokat és a beporzást a saját működési területével.

A múzeumi programok és a múzeumok támogató hozzáállása a beporzó rovarokhoz sokat segíthet abban, hogy az állampolgárok megértsék: át kell alakítanunk a gondolkodásunkat, segítenünk kell a rovarvilágot! Ennek legegyszerűbb módja a virágok ültetése, a virágokat látogató rovarok segítése vízzel, búvóhellyel, fészkelőhellyel.

Az eseményen Bernert Zsolt, az intézmény főigazgatója köszöntőbeszédében elmondta, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum március 11-én, szombaton 9 és 14 óra között rendezi meg az eseményt.

Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke beszédében kiemelte, hogy korunk politikai, gazdasági, társadalmi változásai közepette egyre égetőbb, hogy a magyar múzeumok felismerjék, miként járulhatnak hozzá egy békés, fenntartható jövő építéséhez, és eme tevékenységeiket tudatosan alkalmazzák, felerősítsék. 

A beporzók napja megünneplése is része a fenntarthatóságra nevelésnek, mindezzel a múzeumok fontos társadalmi szerepet vállalnak fel.

Buzár Ágota, a Magyar Természettudományi Múzeum általános és közművelődési főigazgató-helyettese bemutatta a Zümmögés a múzeumban – Tehetsz méh többet! interaktív tárlatot, amely egyedülálló módon, rovarperspektívából mutatja be a méhek szerepét.

Vásárhelyi Tamás biológus, a múzeum egykori főigazgató-helyettese, jelenleg önkéntese, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület és a Pulszky Társaság tagja, aki egyben a beporzók napja egyik ötletgazdája is, elmondta, hogy rovarok, és különösen a beporzók nélkül nem tudna fennmaradni a mai élővilág.

 Az idén 5. születésnapját ünneplő beporzók napja e globális környezeti problémára és a beporzók kulcsfontosságú szerepére kívánja felhívni a figyelmet.

 

Borítókép: A beporzók napja sajtótájékoztató (Fotó: Pulszky Társaság)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.