Ékszercsodák 1848 szellemében

Az Aurora FolkGlamour márka küldetése, hogy a magyar népviseleteket, hímzésmintákat iparművészként újraértelmezze és beillessze a mai világba. Most többek között Petőfi Sándor és kora inspirálta ékszercsodákkal jelentkezett a tervező.

Magyar Nemzet
2023. 02. 26. 6:54
ékszer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Aurora FolkGlamour kollekcióival egymást követő öt évben Hungarikum díjat nyert. A  tervező, Németh Hajnal Aurora a népviselet napja nagykövete és a Népviseletért díj tulajdonosa is egyben. 

ékszer
Petőfin kívül például Kölcsey Ferencet is ünnepli a kollekció (Fotó: Aurora FolkGlamour)

2023-ban ünnepeljük Petőfi Sándort, Madách Imrét és Kölcsey Ferencet, illetve a Himnusz születését. A tervező szeretett volna méltó emléket állítani ennek a kerek évfordulónak, s nagy elődeink munkásságának: 

Az egyedi ékszereimhez igazi 1848-as érmeket kerestem, Patrona Hungariae, vagyis Magyarország védőasszonya motívummal, illetve a Szent Koronával és címeres-angyalos ábrázolással. Ezekkel az antik tárgyakkal is megidézem azt a kort, amiben az ünnepelt művészeink éltek.

Petőfi Sándor esetében alföldi mintákat tervezett a Talpra, magyar, hí a haza! idézettel, Madách ékszerében pedig az Ember, küzdj és bízva bízzál! sort véste a medálokra, miközben palóc minták ölelik körbe az érmeket. A Himnusz gyönyörű üzenete: Isten, áldd meg a magyart! a népművészetben napraforgó-ábrázolást hívott elő, hiszen az ég-Isten felé fordulás jelképe.

Minden medálon a piros-fehér-zöld színek jelennek meg, de csavaros árnyalattal, hiszen az egész kollekcióval azt szerettem volna elérni, hogy mai, de méltó módon ünnepeljük a múltat, divatos és gyönyörű formában.

ékszer
A magyar zászló színei köszönnek vissza a köveken (Fotó: Aurora FolkGlamour)

Borítókép: Aurora FolkGlamour ékszercsodák (Fotó: Aurora FolkGlamour)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.