Önismeret táncmozdulatokon keresztül

A rohanó mindennapokban sokan úgy érezhetjük, nem marad időnk a lelkünk ápolására, pláne nem lenne energiánk egy hagyományos, „beszélgetős” terápiára beülni, és ott szavakba foglalni a problémáinkat, majd hosszasan dolgozni rajtuk. Érthető, ha valakinek minderre nincs mentális kapacitása vagy egyszerűen ideje, de az ilyen helyzetben lévőknek sem kell elkeseredni: nekik találták ki a táncterápiát.

Magyar Nemzet
2023. 02. 16. 6:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A módszer alkalmazásával a szó szoros értelmében testi szinten épül belénk a megoldás, mindezt pedig beszélgetés egészítheti ki, amelynek során tudatosítható mindaz, ami a táncban testi szinten megképződött. 

Ha a szavak már nem segítenek, engedd, hogy a tested beszéljen!

– fogalmaz Csillag Tamás önismereti terapeuta és kontakt impro tánctanár, akinek szakterülete a női-férfi párkapcsolatok és a női önismeret, amelyet a tánc, a mozgás hatalmával segít kibontakoztatni. Saját megtapasztalása szerint a test és a mozgás sokkal erősebb hatással bír, mint a szavak. A terapeuta állítja: mozgás közben mélyre, egészen a problémák gyökeréig tudunk lemerülni,  amit aztán a beszélgetésekkor fel lehet és kell is hozni a tudatos részbe, és ott megdolgozni. Ezek után ismét lemerülve a táncba anélkül lehet az újonnan megszerzett tudást beépíteni, hogy mindezt folyamatosan tudatosítani kellene önmagunkban.

Csillag Tamás önismereti terapeuta és kontakt impro tánctanár


– A testünk ráadásul nem hazudik, a közös mozgás során nem lehet mérlegelni vagy maszatolni, „minden kijön” – magyarázta Csillag Tamás. 

Ami így épül be, az ezek után már természetes, szerves módon lesz része hétköznapi életünknek, köszönhetően annak, hogy a megoldáshoz vezető utat nem megmondják a kliensnek, hanem teljes testével éli át azt, és saját, személyes élményeként viszi tovább.


Jó hír a hosszú terápiáktól idegenkedőknek, hogy a tánc- és mozgásalapú terápiában (persze a hozott problémától függően) akár már egy alkalom is elég lehet a változás eléréséhez. Természetesen a mélyebb terápiás hatáshoz hosszabb terápiák szükségesek, ilyenkor olyan, komplexebb témákat is körüljárhatunk (vagyis: -táncolhatunk), mint például a magány, a harag, a félelmek oldása, a vágyak elengedése és megélése, testünk elfogadása, tisztelete és szeretete, szabad döntés és önmagunk megmutatása, vagy éppen a bizalmi nehézségek leküzdése. De annak is érdemes lehet kipróbálni ezt a módszert, aki nem hordoz magában súlyos megoldandó problémákat, egyszerűen „csak” feltöltődni szeretne egy kimerítő nap után vagy előtt: a tánc célja ilyenkor az, hogy beleengedjük magunkat a jelen pillanatba és kikapcsoljuk a külvilágot, majd felszabadultan és kisimultan mehessünk tovább a dolgunkra. 

Borítókép: a székesfehérvári Balett Percről percre című előadása (Forrás: Székesfehérvári Balett Színház)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.