időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

A XX. század évfordulósa Kormos István

Magyar Nemzet
2023.03.19. 06:32 2023.03.20. 21:39
A XX. század évfordulósa Kormos István

A XX. század olyan kiemelkedő írói és költői kerülnek a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) 2023-as irodalmi sorozatának a fókuszába, akiknek születésének vagy halálának idén kerek évfordulója van. Olyan neves írók estjeire kerül sor, mint Nagy László és Szécsi Margit, Szőcs Géza, Petri György, Weöres Sándor és Károlyi Amy, Juhász Ferenc, Kormos István, Fejes Endre, Halász Péter vagy Kányádi Sándor.

A XX című sorozat telt házas, első estjén, a Lóvasúton, februárban Petri György művészete és személye került fókuszba, a vendégek privát képet festettek a 80 éve született költőről és helyéről a XX. századi magyar irodalomban.  

Juhász Anna Kormos Istvánról a Lóvasúton
Juhász Anna, a sorozat szerkesztője, a Kormos István-est háziasszonya. Fotó: Bíró András

Hála van bennünk, hogy nagyközönség előtt válik hozzáférhetővé és érthetővé a XX. század magyar irodalomtörténete és költészete. Sorozatunkkal cél, hogy közelebb kerüljünk a közelmúlthoz és ismerősek legyenek a jelentős alkotók és műveik. Minden est önállóan is értelmezhető, mégis, amiképp az írók, költők, úgy ezek a programok is összefonódnak. Elmerülni ezekben az életművekben feladatunk és közös igény: ez valami, ami mindannyiunkat érint

– fogalmazott Juhász Anna irodalmár, a sorozat szerkesztője.  

A XX című sorozat második estjén az idén 100 éve született Kormos István költő, író, műfordító, dramaturg kerül fókuszba. 

Kormos István nevéhez olyan kultikus gyermekirodalmi művek kapcsolódnak, mint a Vackor vagy Az égigérő fa, de a program hangsúlyosan bemutatja megrendítő költészetét, olyan nagy verseket, mint Dülöngélünk, az Atlantis vagy a Vonszolnak piros delfinek.  

Kormos életéről így fogalmaz: „Útra kelni mindig – nemcsak befelé, hanem a térben is – mindenki szeret. Én sokat császkáltam a világon. Azt mondják rólam, hogy otthontalan vagyok. Nem igaz. Én mindenütt otthon érzem magam.”  

A XX című, irodalmi sorozat második rendezvényére március 23-án, csütörtökön este 19 órakor kerül sor a Lóvasúton (1121 Budapest, Zugligeti út 64.), Juhász Anna irodalmár vendége Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, Nagypál Gábor színművész, Sirokai Mátyás költő, Szamosi Zsófia színművész és Ughy Szabina költő, szerkesztő.
A sorozat a MOMKult partnerségével jön létre.

Borítókép: A Lóvasút (Forrás: PKÜ)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.