Budapestre érkezik a világhírű tuvai sámán

Kanalas Éva népdalénekes évtizedek óta foglalkozik a tuvaiak hiedelemvilágával, hagyományaival. Legutóbb a múlt héten vetítették le Amszterdamban a legújabb filmjét, az eseményre a népdalénekes a filmben is szereplő See-Oglu Adigzsi sámánnal együtt érkezett. Április 27-én a Fonó színpadán is együtt lépnek fel.

Magyar Nemzet
2023. 04. 20. 18:00
Budapestre érkezik a világhírű sámán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kanalas Éva a magyar táltoshagyományban ismert dalokat, archaikus imádságokat szólaltat meg szólóban, magát dobbal kísérve, a világhírű sámán pedig tisztítószertartást végez a házban és a résztvevők között (az eseményről további információ itt található). Kanalas Éva ezt mondta a See-Oglu Adigzsi sámánnal való közös munkáról: – A magyar népdalkincs megőrzése, gyűjtése fiatal korom óta meghatározza életemet. Főként a moldvai csángó magyarok legarchaikusabb népdalait gyűjtöm és adom elő. E dalok keleti hangzása indított el a belső-ázsiai, dél-szibériai területekre, ahol a gyűjtések mellett magyar dalainkat is énekeltem az ott élő altajiak, tuvák, hakasz népcsoportok körében. 2004-ben kísérőm e veszélyes expedíciókon See-Oglu Adigzsi volt. Megengedte, hogy munkája közben filmezzem, így én láttam meg először, miként végzi lakástisztító, halottbúcsúztató szertartásait. Egyből tudtam, hogy ezt keresem évek óta Tuvában.

 

Jelenetkép az Adigzsi, a tuva sámán című filmből (Forrás: Kanalas Éva honlapja) 

A sámán Amszterdamból érkezik Budapestre 

Évtizedek óta foglalkozom a sámánhagyományokkal, és mi sem gondoltuk, de ez most váratlanul nagy érdeklődést váltott ki külföldön. A Fonó után Bécsbe utazunk a filmmel és Adigzsivel

 – mondta a terveiről Kanalas Éva. 

Adigzsi, a tuva sámán címmel 2018-ban mutatták be először a filmet, amely a napjainkban is élő tuva sámánhagyományt ismerteti meg az Ojun nemzetségbéli Sii-oglu Adigzsi sámán tevékenységén keresztül. 

Borítókép: Jelenet az Adigzsi, a tuva sámán című filmből (Forrás: Facebook) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.