Kanalas Éva hangszínháza az Aranytízben

<p>Erd&eacute;lyben, Moldv&aacute;ban, az Alt&aacute;j hegys&eacute;gben, Tuv&aacute;ban, Bask&iacute;ri&aacute;ban gyűjt&ouml;tte azokat a dalokat, archaikus im&aacute;ds&aacute;gokat, n&eacute;pi mond&oacute;k&aacute;kat, gy&oacute;gy&iacute;t&oacute; rigmusokat Kanalas &Eacute;va n&eacute;pdal&eacute;nekes, amelyeket okt&oacute;ber huszonegyedik&eacute;n este h&eacute;ttől &eacute;nekel az Aranyt&iacute;zben D&eacute;l- Szib&eacute;ri&aacute;t&oacute;l a K&aacute;rp&aacute;t-medenc&eacute;ig c&iacute;mű estj&eacute;n, Keresztes Nagy &Aacute;rp&aacute;d koboz k&iacute;s&eacute;ret&eacute;vel.</p>

Varga Klára
2010. 10. 16. 6:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az népdalénekes – aki 1991-ben elnyerte a Népművészet ifjú mestere címet – hangszínházában azzal kísérletezik, hogyan énekelhetne úgy, hogy a világ minden nyelvén megértsék. Vagyis a mindenkiben ott rejtőző ősnyelvet szeretné életre kelteni énekléssel, dobolással, improvizációkkal, melyekből a fura, artikulátlan hangokat, a gyermeki hangutánzásokat, játékokat sem zárja ki.

Az ősnyelv, az őshang megtalálásához vezető úton készítette el Ősi hangok Ázsia szívéből című dokumentum-útifilmjét, amelyet akár oktatófilmként is alkalmazhatnak az énekes-képzésben. A film angol és orosz nyelvű változata egyébként éppen most készül. Előbbi abban a reményben, hogy az angol nyelvterületek magyarsága is láthatja, az utóbbi pedig azért, hogy Kanalas Éva elvihesse Dél-Szibériába, és megmutathassa a filmben szereplő vendéglátóinak, akik minket magyarokat rokonnépnek tartanak máig.

A hangszínházban Kanalas Éva abban a tekintetben is bevonja a keresésbe a hallgatót, hogy magyar népdalok, tatár, hakasz, jugar párját mutatja be. A jugar (Kínában élő törzs) altató érdekessége, hogy ugyanúgy, mint a Mezőségben, a tente, tente helyett azt éneklik benne: beli, beli. Csakhogy, míg a Mezőségben már elfelejtették, mit jelent ez az altató szó, a jugar változatot fölgyűjtő Kiszely István antropológusnak elmondták a jugarok, hogy a beli, beli vagy a peli, peli azt jelenti, aludj, aludj.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.