Ábrándok bűvölete Pécsett

A klímaváltozás és a filozófia kapcsolatáról szóló előadásokkal rendez egész napos konferenciát Ábrándok bűvöletében címmel a Pécsi Tudományegyetem Filozófia Doktori Iskola és a veszprémi Pannon Egyetem pénteken a baranyai vármegyeszékhelyen.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 05. 04. 9:48
Aerial,Photo,About,The,Giant,Church,In,Pecs,City.,Hungary.
2129978231 Fotó: Geza Kurka_Hungary
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A klímaváltozást valószínűleg a gondolkodó ember okozza a tudományával, a technikával, ami filozófiai kérdésfeltevésből, a fogalmak megkülönböztetett használatából fejlődött ki – közölte Boros János, a pécsi egyetem 1990-es években, nyugati minták alapján létrehozott filozófiai iskolájának vezetője, az esemény egyik szervezője.

A szervező úgy véli: végső soron a tudatos gondolkodás és az ebből kifejlődő tudomány vezetett a klímakrízishez, s amikor ezzel filozófusok foglalkoznak, akkor visszatérnek az eredethez, az eredet felől próbálják értelmezni a változásokat, keresik azokat a fogalmakat, amelyek talán rossz irányba mentek, vagy félreértették őket, vagy akár nem megfelelő etikai alkalmazást nyertek.

A konferencia elsősorban a PE rektora, Gelencsér András klímaváltozásról szóló könyvében felvetett kérdések köré épül, például hogy valóban összeomlik-e civilizációnk néhány évtizeden belül az éghajlatváltozás és a nyersanyagok hiánya miatt? – közölte.

Mint a szervező elmondta: az előadások az alapok felől közelítenek a kérdéshez, és felvetik azt az inkább kultúrtörténeti és tudományfilozófiai kérdést, hogy miként sorolható be Gelencsér András „látomása” az apokaliptikus gondolkodásmódok sorába, amelyek eddig jobbára poetikus-vallási műveket szültek.

Az interneten is követhető rendezvényen csaknem húsz előadó – főként fiatal filozófusok – igyekszik majd filozófiai – azaz önreflektív, tagolt, fogalomtudatos – gondolkodást alkalmazni korunk egy nagy kihívására

 – tájékoztatott a doktori iskola vezetője.

Borítókép: illusztráció (forrás: Geza Kurka/Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.