Resurrexit Cassandra: A feltámadás

A flamand színház fenegyereke, Jan Fabre a Mitem meghívására, a színházi olimpia keretén belül, május 19-én és 20-án a Nemzeti Színházban hozza el a Resurrexit Cassandra című táncelőadását, amely a trójai papnő feltámadásáról szól.

Magyar Nemzet
2023. 05. 04. 8:30
Theatre solo performance Resurrexit Cassandra ; text by Ruggero Capuccio/ actress and dancer Stella Höttler, directed by Jan Fabre
Rehearsal photo of theatre solo performance " Resurrexit Cassandra "; text by Ruggero Cappuccio, actress/ dancer Stella Höttler, directed by Jan Fabre at Laboratorium theatre of Troubleyn/ Jan Fabre in Antwerp/ Belgium Wednesday, 6th, November 2019 Fotó: Wonge Bergmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ruggero Cappuccio olasz drámaíró szövegére Resurrexit Cassandra címmel készített megrázó táncelőadást Jan Fabre koreográfus, akit a szakma csak „A színházcsinálónak” hív. A flamand művész 2019-es darabja a legszebb trójai papnőről szól, aki egész életében egy átok miatt szenvedett. Neve egybeforrt a jóslás látnoki képességével és azzal a stigmával, amit büntetésként kapott Apolló istentől, amiért visszautasította a szerelmét. A büntetése az volt, hogy hiába mondta jóslatait, senki nem hitt neki. Cappuccio költői szövegében Cassandra még egyszer visszatér ebbe a földi életbe, hogy segítse az emberiséget. A riasztó próféciában a Föld elpusztulásának jóslatával szembenéző emberiséget a természet megóvására kéri.

Resurrexit Cassandra
Resurrexit Cassandra Fotó: Mitem

 

A Resurrexit Cassandra című színdarab megrázó vallomás

Különböző alakokban testet öltő istennő, kígyóként változtatja meg jellemét, életét, formáját. A kígyó a kettősség, a jó és a rossz, az élet és a halál, az átalakulás és az újjászületés szimbóluma. Feladata, hogy segítse az emberiséget, hogy megtalálja az utat a jövő felé, tiszteletben tartva azt, amit a Földanya adott.

A halhatatlan Cassandrát a német színésznő, előadóművész, Stella Höttler alakítja.

A színésznő az előadás során öt különböző jelentben folytat párbeszédet, a színpadon öt képernyővel és a nyilvánossággal. Folyamatosan ismétli próféciáit, anélkül, hogy hinne neki valaki. Jóslatai egyfajta vádak az emberiség ellen. 

Jan Fabre a hetvenes évek óta nagy port felverő előadásaival szerzett ismertséget. A pénz performanszáról híres művész – aki a közönségtől elkért papírpénzt gyújtotta fel egyik előadásában – a színházi világ új radikális vonalát képviselte. Előadásait gazdag formanyelv jellemzi, dialógusait egyéb elemek – tánc, zene, opera, performansz, improvizáció – egészítik ki. Káosz és fegyelem, ismétlődés és őrület, metamorfózis és anonimitás mind-mind nélkülözhetetlen összetevői a Fabre-féle színházának. Az ősi rítusok és filozófiai kérdések mellett Fabre olyan témákkal is foglalkozik, mint az erőszak, a vágy, a szépség és az erotika. Sajátos művészi látásmódjával az egyik legsokoldalúbb alkotóvá vált az elmúlt harminc évben.

Cassandra a papnő, sámán, szent asszony, jövőbe látó jósnő. Megannyiszor megmenthette volna a világot. Megóvhatta volna a legősibb mitikus várost, a büszke Tróját attól, hogy lángtengerbe vesszen megerőszakolt nők sikolyai és elvágott torkú férfiak hörgése közepette. Megjósolta édesanyja szomorú sorsát, Odüsszeusz hosszú bolyongását, Agamemnón meggyilkolását, aki rabszolgának és ágyasnak hurcolta el Trójából, és a saját halálát is. Cassandra suttog, üvölt, sikoltozik, elismétli, amit oly sok éve tud, elmeséli a látnoki szemmel észlelt szörnyűségeket, ám mintha a pusztába kiáltana. Senki sem hallgat rá, senki nem hisz neki, mert a falu bolondjának, hisztérikus féleszűnek, révülő bolondnak nézik.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: jelenet a színdarabból (Mitem)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.