Hajtsad ekédet a holtak csontjain át a Nemzetiben

Simon McBurney rendezésében a MITEM meghívására, a színházi olimpia keretén belül május 16-án a Nemzeti Színházban mutatják be a Nobel-díjas Olga Tokarczuk regényét, amelynek címe: Hajtsad ekédet a holtak csontjain át. A modern színház megújítójának nevezett Complicité angol vándortársulat egy elgondolkodtató történettel érkezik Budapestre.

Magyar Nemzet
2023. 05. 03. 21:33
Hajtsad ekédet a holtak csontjain át
Forrás: Mitem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy lengyel falu rejtélyes haláleseteinek történetét vitte színre Simon McBurney színész, rendező a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című színműben. Anglia egyik legbefolyásosabb színházcsinálójának darabja most május 16-án és 17-én látható a Nemzeti Színház nagytermében. A Complicité társulat egyik alapítójaként Simon McBurney, a legősibb színházi formákat köti össze a legújabb műszaki megoldásokkal, amit Európa kiemelkedő multidiszciplináris művészeinek járó elismeréssel jutalmazott a szakma. Az Avignoni Fesztivál tagművészeként, a londoni Metropolitan University és a Cambridge University díszdoktora is egyben.

Hajtsad ekédet a holtak csontjain át
Hajtsad ekédet a holtak csontjain át. Fotó: MITEM

 

Hajtsad ekédet a holtak csontjain át az állatvédelemre hívja fel a figyelmet

A vetőmag idején tanulj, aratáskor taníts, a telet élvezd. / Hajtsd a szekered és ekédet a holtak csontjain át

– olvasható ez a két sor William Blake A Pokol példabeszédei című versében. A Nobel-díjas írónő 2009-ben megjelent könyvének címét innen vette.

A titokzatos és feketehumorral fűszerezett színdarabban az állatok és a környezet iránt rajongó Janina szemszögén keresztül ismerheti meg a néző a történetet, ahol a Blake költészetéért rajongó lány azon kesereg, hogyan védjék meg magukat az állatok, ha a vadászok megölik őket. 

A Hajtsad ekédet a holtak csontjain át története a tél közepén, egy eldugott lengyel hegyi falucskában játszódik, ahol helyi vadászegyesület tagjai egymás után halnak meg rejtélyes körülmények között. A helybéli különc nő, Janina gyanús összefüggéseket sejt a háttérben. Jó ideje figyeli a falucska körüli elszigetelt hegyvidéki környezetben élő állatokat, és furcsának találja a viselkedésüket. Janina pedig harcba száll a körülötte tapasztalható igazságtalanságokkal szemben, és igyekszik kitörni a társadalom és a nemi szerepek fogságából. Tettei kérdéseket vetnek föl az őt körülvevő férfivilággal és mélyebb emberi szándékainkkal kapcsolatban: mit jelent embernek és mit állatnak lenni?, szétválaszthatjuk-e a kettőt? Állatot ölni miért sport, embert ölni miért gyilkosság?

A főszereplő narratíváján keresztül egészen különleges látásmódot ismerhetünk meg arról, hol is az ember helye a földkerekségen – írta a Financial Times.

A darabot – amelynek angliai bemutatója 2022 végén volt – nagy sikerrel játsszák Nagy-Britannia színházaiban.

„Mesteri, határokat elmosó felhívás az aktivizmusra” – így jellemezték az előadást a bristoli bemutató után. A regény 2009-es megjelenése óta a környezet- és állatvédelem a klímaváltozás miatt egyre nagyobb figyelmet kap, és ezt az ökothrillernek is nevezett regény színpadi adaptációjában élesen ki is hangsúlyozzák.

Az angol, német és luxemburgi bemutatók után most május 16-án és 17-én a magyar közönség is megismerheti ezt a feketehumorral átszőtt krimit a Nemzeti színpadán.

Látom a Földet fogyatkozásban. Látom, hogy vakon mozgunk az örök homályban, mint a májusi bogarak, amelyeket egy kegyetlen gyerek csapdába ejtett egy dobozban. Könnyű ártani és megsebesíteni minket, összetörni bonyolultan összerakott, bizarr létezésünket... Nem látok mást, csak katasztrófákat. De mivel a bukás a kezdet, eshetnénk még lejjebb?

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Jelenet a darabból (Forrás: MITEM)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.