Egy 76 éves férfit vádolnak azzal, hogy ellopta Dorothy piros cipőit

Az amerikai szövetségi ügyészség vádat emelt a minnesotai férfi ellen, aki 2005-ben egy múzeumból ellopta a filmtörténet egyik legismertebb relikviáját, Dorothy piros cipellőit, amelyeket Judy Garland viselt az Óz, a nagy varázsló című 1939-es filmben – számolt be a BBC.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 18. 12:43
The wizard of Oz
The wizard of Oz Year : 1939 - USA Director : Victor Fleming Margaret Hamilton, Judy Garland (Photo by Wolf Tracer Archive / Photo12 via AFP) Fotó: Photo12 via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eltűnt piros cipőket 2018-ban találta meg az FBI, de a jelentős értékű műtárgy ellopása miatt csak kedden emeltek vádat az elkövetéssel gyanúsított hetvenhat éves minnesotai Terry Martin ellen. 

Az előkerült példánnyal együtt négy pár piros cipő maradt fenn azok közül, amelyek a filmhez készültek.

Le magicien d'Oz
Jelenet az Óz, a nagy varázsló című filmből (Fotó: AFP/Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Collection Christophel)

A tolvaj a minnesotai Judy Garland Múzeumba tört be, és onnan vitte el a híres, csillogó flitterekkel borított lábbelit. A helyszínen nem találtak ujjlenyomatokat, és a múzeum riasztója sem szólalt meg. A lopással vádolt Martin egy helyi újság tudósítása szerint a múzeum közelében lakik.

A hollywoodi relikvia értékét három és fél millió dollárra (1,2 milliárd forintra) becsülték. Ellopásakor egymillió dollárra (342 millió forintra) volt biztosítva. A múzeum tájékoztatása szerint a bírósági eljárás befejezéséig a piros cipellők nem kerülhetnek vissza a vitrinjükbe.

Borítókép: Judy Garland az Óz, a nagy varázsló című filmben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.