Egy román és egy székely csapatot indít az olimpián a Szolnoki Szigligeti Színház

„Nem volt kérdés, hogy teátrumunknak helye van a 10. Nemzetközi Színházi Olimpián” – mondta Barabás Botond, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója a rendezvénysorozatra benevezett két vendégdarabról.

Mészáros Géza
2023. 05. 09. 13:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 –  A hagyományos, immáron tizedik programkavalkád a szervezők és a szakma elgondolása szerint is azért hasznos, mert a földkerekség más-más táján működő, különféle műfajokat és koncepciókat felvonultató társulatok megismerik egymást és a világról alkotott, színpadi darabokra átültetett elképzeléseit. Mi magunk is két barátra, partnertársulatra tettünk szert – magyarázta a színházi olimpiával kapcsolatban Barabás Botond szolnoki színigazgató.

– Teátrumunk a magyarországi eseményrendezés okán ezúttal befogadó színház lesz. Két romániai, közülük egy székely–magyar társulat előadásának adunk otthont. Május 9-én a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház hozza el hozzánk Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című zenés mesejátékát. A korhatár nélkül élvezhető és tanulságos darabot 2006-ban az év gyermek- és ifjúsági drámájává választották Németországban.

 

A másik olimpiai szám, melynek június 7-én 19 órától ad helyet a teátrumunk, a Szigligeti Színház legendás igazgatójának, Schwajda Györgynek a Csoda című abszurd játéka lesz a román petrozsényi Teatrul Dramatic „Ion D. Sirbu” színház társulatának az előadásában, melyet színházunk színész-rendezője, Csínos Molnár László állított a Zsil-völgyi kulturális intézményben dirigensként a színpadra, s amely az év eleji bemutatója óta nagy sikert arat a román közönség körében is

–  ismertette az igazgató.

Hozzátette, hogy míg a székelyudvarhelyi darabot magyar nyelven adja elő a Tomcsa Sándor Színház, addig a petrozsényiek Schwajda György Csoda című darabját román nyelven hallgathatja meg, és feliratozva értheti meg a közönség. 

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: A Szigligeti Színház színész-rendezője, Csínos Molnár László rendezte petrozsényi teátrum által sikerrel játszott Schwajda György Csodáját is láthatja Szolnokon az olimpia közönsége (Fotó: Klu Photography)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.