Megjelent a Budai krónika újabb hasonmás kiadása

Andreas Hess – magyarosan: Hess András – 1473. pünkösdjének előestéjén készült el a Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája) mintegy 250 példányának nyomtatásával. Ez volt az első könyv, amely magyar földön nyomdafestéket látott. Az esemény 550. évfordulója alkalmából az Országos Széchényi Könyvtár a mű hasonmás kiadásával jelentkezett. A Budai krónika címen is ismert kötet fakszimiléjének bemutatóját tegnap tartották a budai Várban.

2023. 05. 28. 10:00
null
20230527 Budapest Budai krónika hasonmás kiadásának bemutatója Országos Széchenyi Könyvtár Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A könyvet szerető emberek számára a mai 2023 egyik legfontosabb napja – kezdte köszöntőjét Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója, majd hangot adott azon vélekedésének: ezt a kötetet – amelyből kiderül, annak idején milyen normák szerint éltek az elődeink – újabb 550 év elteltével is olvasni fogják majd.

– Hess András öröksége ugyanis él és élni akar! – mondta.

 

A Budai krónika (Chronica Hungarorum) 2023-as hasonmás kiadásának borítója. Fotó: Mirkó István

 

Az OSZK által az 550. évfordulóra megjelentetett, hasonmás kiadás 550 példányban látott napvilágot, Farkas Gábor Farkas művelődéstörténész és Varga Bernadett irodalomtörténész szerkesztésében, Schöck Gyula könyvművész gondozásában. (Ez egyébként a mű második fakszimiléje: az első 1973-ban került a boltokba, a Magyar Helikon kiadásában.)

A 2023-as kiadás két kötetből áll: az első a Hess-féle krónika 133 oldalának hasonmását tartalmazza. A másodikban a krónika latin nyelvű szövegének revideált változata, valamint annak magyar fordítása olvasható (Horváth János átültetésében), továbbá egy kísérő tanulmány, magyar és angol nyelven. 

A megjelenésén dolgozó csapat még arra is ügyelt, hogy a belív papírjának vastagsága és textúrája megegyezzen az 1473-as változatával.

És hogy ki volt Andreas Hess, vagyis Hess András, és miért különleges kötet a Budai krónika? Erről Farkas Gábor Farkas művelődés- és könyvtörténész, az OSZK irodavezetője, a hasonmás kiadás egyik szerkesztője beszélt a megnyitón.

– Andreas Hess a neve alapján német származású tipográfus lehetett. Minden, amit róla tudunk, a könyveiben rejlik, azon túl kevés adat áll róla rendelkezésre – kezdte.

 

Farkas Gábor Farkas, a 2023-as hasonmás kiadás egyik szerkesztője. Fotó: Mirkó István

 

A Hess budai nyomdájából kikerült Chronica Hungarorum példátlan a XV. századi Európában: egyetlen másik ország nyomdászattörténete sem kezdődik egy nép históriájának megjelentetésével, sőt: akkoriban a nyomdák száma sem volt túlságosan magas. Az 1470-es évek végén 66 officina működhetett a kontinensen, ebből kettő magyar földön (egy Budán, egy Pozsonyban). 

Az első magyar földön nyomtatott könyv 240-250 példányából mára egyébként mindössze tíz maradt fent – nem utolsósorban azért, mert még a mohácsi csatavesztés előtt külföldre kerültek.

Farkas Gábor Farkas becslése szerint a krónika előállításának költsége száz aranyra rúghatott – ennek mintegy felét egyébként a papír ára tette ki. 100 aranyból már házat lehetett venni a Vár alatti mezőn. A krónika díszesebb példányainak vételára ugyanakkor kettő, a kevésbé díszeseké egy arany volt. Egy arany akkoriban száz dénárnak felelt meg – ennyi volt egy napszámos havi bére.

 

A kötetbemutatót követő kerekasztal-beszélgetés. Fotó: Mirkó István

 

Az irodavezető még egy érdekességet említett: a krónika lezárása kissé kurta-furcsa. A kutatók ezért feltételezik, hogy a kézirat, melynek nyomtatott változatát Hess elkészítette, eredetileg valamivel bővebb terjedelmű volt.

– A Budai krónika első változata már 1472. januárjában készen lehetett. Hess valószínűleg ez év pünkösdjére szerette volna befejezni a nyomtatását, ám márciusban letartóztatták a hazai könyvnyomtatás spiritus rectorát, szellemi irányítóját, Vitéz János esztergomi érseket, mert belekeveredett a Mátyás király elleni összeesküvésbe. Hess ekkor feltehetőleg megszakította a munkát, amelyet végül 1473 pünkösdjére fejezett be. 

A végleges változatból azonban kihagyta azokat a részeket, amelyek a Mátyás trónutódlása körül kialakult, zűrzavaros helyzetben kényesnek minősültek volna. 

Vagyis: közbeszólt a politika – mondta az irodavezető.

 

Farkas Gábor Farkas előadása a Budai krónika rejtélyeiről

 

A második fakszimile bibliofil és gyűjtői változatban készült el. A fatokban kapható, bibliofil verzió ára negyvenezer, a drágább – bársonnyal bélelt díszdobozban, egy palack hatputtonyos tojaki aszú társaságában „szervírozott” – gyűjtői verzió ára 130 ezer forint. Ha valaki nem ragaszkodik a fizikai hordozóhoz, az OSZK kiadványnak szentelt, internetes oldalán

 a krónika teljes anyagát meghallgathatja hangoskönyv formájában, 

Szabó Sipos Barnabás előadásában.

 

 

Borítókép: a Budai krónika Országos Széchényi Könyvtárban őrzött példánya. Fotó: Mirkó István.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.