Rövid dimenzióváltás volt a Monolitok

Néhány percre kiszakadni a jelenből és egy másik dimenzióban látni létünket – lényegében erre vállalkozott a Pilot Theatre produkciója, a Monolitok című vetítés. Három titokzatos észak-angol tájra vezettek a VR-szemüvegen át nézhető képek, amelyet a Kolibri Színház szervezésében a PlayOn! fesztiválon mutattak be.

Magyar Nemzet
2023. 05. 30. 10:05
Monolitok, Eötvös 10
Virtuális előadás Fotó: Pilot Theatre Forrás: Pilot Theatre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi vagyunk a kavicsok a tenger partján, saját történeteinkkel, amiket valamikor a tengerparton hagytunk, és mi vagyunk az állókövek is, amiket erőseknek és hatalmasoknak megrendíthetetlennek látunk. Ilyen metaforikus képekkel, költői szövegek kíséretében beszélt a kötődéseinkről a Monolitok című tízperces vetítés a PlayOn! fesztivál programjainak részeként. 

Monolitok
Mi vagyunk a Monolitok Fotó: Pilot Theatre


Elsősorban a fiataloknak szólt a színházi olimpia programjába illesztett kis fesztivál,  amelynek előadásai és vetítései azzal kísérleteztek, miként tehetik közreműködőkké a nézőiket. 
Misztikus tájakra vitte a nézőt, a háromdimenziós térhatást elérő VR-szemüvegen keresztül élvezhető vetítés. A kis színpadon, egyszerre egy ember nézte a filmet, ezzel a módszerrel valódi térből teljesen kiragadva, a vetítés más dimenzióba léptette a nézőt. A varázslatos képeket elvont narráció kísérte. Három önálló, de egymáshoz kapcsolódó hangulatot festett meg a vetítés. 
 

Történetei arra világítottak rá, hogy mennyire elválaszthatatlan az ember attól a környezettől, amelyhez tartozik és amiben felnőtt.

 Megszólal benne a kettős identitás érzése is, a városi környezetet szemléltető epizódban, egy szudáni nő mondja el, milyen mélyen őrzi gyermekkori képeit, miközben erős hatással volt rá a yorkshire-i táj is, ahol nevelkedett. Másik epizódban pedig a tenger szólít meg minket, akik valaha a partján álltunk, hogy a végeláthatatlan víznek elmondjuk a magunk történetét. 

Monolitok, Eötvös 10
Történeteink a tenger partján gyűltek össze Fotó: AFP/Pilot Theatre

Így válunk mindannyian egy kaviccsá a parton, ottfelejtett élettörténetekké, nélkülözhetetlen mozaikdarabokká a nagy egészben.  

A Monolitok azért nyújtott maradandó élményt, mert miközben a költői szövegek a kötődéseinkről beszélnek, a természeti környezet elemi részeiként kezelik az embert. A filmek ráébresztenek arra, hogy egyéni történeteink,  nagyobb távlatból szemlélve, univerzális egységbe forrnak össze.

 

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Jelenet a vetítésből ( Forrás: Pilot Theatre)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.