Zenekari jubileumát ünnepli a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Változatos zenei kínálattal várja a klasszikus zene kedvelőit az új koncertévadban a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME). Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a 80 éve alapított szimfonikus zenekar hazai és külföldi, nemzetközi szinten is elismert művészek szereplésére építi hangversenykínálatát a 2023/24-es koncertévadban, amelyben két születésnapot is ünnepel. A szimfonikus zenekar 80 éves, Vásáry Tamás elnök-karmester pedig betölti 90. életévét.

Munkatársunktól
2023. 05. 02. 13:00
rádió
Ismertették a Magyar Rádió Művészeti Együttesei koncertévadának műsortervét Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTVA sajtóközleményben írta le, hogy a szimfonikus zenekar nyolcvan évvel ezelőtti alapítására nagyszabású koncerttel emlékeznek decemberben a Müpában, amelyen Vásáry Tamás elnök és Kovács János állandó karmester mellett Riccardo Frizza vezető karmester is dirigál. Az eseményen az énekkar is szerephez jut. 

rádió
Riccardo Frizza, Papp Dániel és Devich Márton a Magyar Rádió Mûvészeti Együttesei sajtótájékoztatóján Fotó: MTTI/Balogh Zoltán

A Magyar Rádió Művészeti Együttesei változatos zenei kínálata

A koncertévadot bemutató sajtótájékoztatón Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a klasszikus zene kulturális exportcikk, amelyet a közmédiának nemcsak feladata, hanem küldetése is terjeszteni. – Örömmel járulunk hozzá a magyar és az egyetemes zenekultúra népszerűsítéséhez a legkiválóbb művészek tolmácsolásában – tette hozzá. 

Devich Márton, az MRME ügyvezető igazgatója azt mondta, büszkék az 1943-ban alapított zenekarra, az elmúlt nyolcvan év felejthetetlen hangversenyeire, és örömteli várakozással tekintenek a következő évadra. – A páratlanul gazdag évadban a zeneirodalom különleges darabjai mellett megszólalnak kortárs művek is, lesznek ifjúsági koncertjeink, és a Filharmónia jóvoltából vidékre is viszünk koncerteket. A Bartók rádióval és az M5 csatornával folytatjuk szoros együttműködésünket, így százezrek otthonába vihetjük el a legmagasabb színvonalú zenei élményt – hangsúlyozta Devich Márton. 

 

Mint a közleményben leírták, bemutatták az új évad bérleteit is: a Lehel-bérlet öt, a Dohnányi-bérlet hat előadásból áll majd a Müpában és a Zeneakadémián. Az ősztől induló hangversenyévadban az együttesek elnök-karmestere, Vásáry Tamás négy koncertből álló önálló bérlettel jelentkezik, a Sapszon-bérlet négy hangversenyén pedig a kóruszene kedvelői élvezhetik a Magyar Rádió Énekkarának előadásait. A zene világnapján tartandó koncertet a világhírű Riccardo Frizza vezényli, a hangverseny sztárvendége a 2022-es Van Cliburn-zongoraverseny győztese, a dél-koreai Jun Csan Lim lesz. 

A Petőfi-emlékévhez is csatlakoznak

A következő évadot meglepetéssel kezdi az MRME. Augusztus 27-én a Petőfi-emlékév alkalmából műsorra tűzik Hubay Jenő 100 éve, 1923-ban bemutatott Petőfi-szimfóniáját. A korabeli sajtóban így írtak erről: „E szimfónia mintegy betetőzi a jelenkor hódolatát a szabadság nagyszerű költője előtt. Hubay óriási apparátust mozgatott meg ez alkalommal, több mint ötszáz szereplő működik közre a szimfónia előadásában. A filharmonikusok kibővített zenekara, az Operaház énekkara, a Palestrina-kórus és egy gyermekkar helyezkedik el a színpadon, a hangszerek erdeje szinte félelmetes hatást kelt. A szimfónia valósággal végigvonul Petőfi életén, fölcsendülnek a költő dalai, amelyek életének valamelyik fordulóját jelzik. Az első tétel a születést, a második tétel a szülőföldet, a harmadik Petőfi szerelmét, Júliát, a negyedik a szabadságharcot, a halált és megdicsőülést ábrázolja.” 

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Bartók rádió pályázatot hirdetett magyar és határon túli magyar zeneszerzők számára gyermekkari művek komponálására. A győztes pályaműveket a Magyar Rádió Gyermekkórusa ősszel a Petőfi-év részeként műsorra tűzi és a Bartók rádió a későbbiekben stúdiófelvételt készít belőlük. Az ősbemutató hangverseny és egyben a díjátadó ünnepség december 17-én lesz a Zeneakadémia nagytermében. 

A  honlapon megtekinthető a teljes 2023/24-es évad programfüzet, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek bérletei pedig már megvásárolhatók kedvezményes áron a honlapon és az ismert jegyirodákban.

Borítókép: Ismertették a Magyar Rádió Művészeti Együttesei koncertévadának műsortervét (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.