A barokktól a jazzig a Várkert Bazárban

A barokk zene és a jazz áll a középpontjában a Várkert Bazár ma esti koncertjének az Öntőház udvarán, ahol „a két zenei végpont” találkozik. De hogyan lehet megtalálni a közös pontot háromszáz év távlatából? Tálas Áron jazzimprovizációi adják meg erre a választ, aki bátran értelmezi újra a barokk harmóniákat, formákat, hangulatokat. Az idén 170 éves Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának kiváló művészei pedig szólistaként is bemutatkoznak a rendhagyó koncerten.

Magyar Nemzet
2023. 06. 17. 16:00
A barokktól a jazzig
Forrás: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hegedű és fuvola kettősversenyek hangzanak el, de igazi világszámként két virtuóz tubás is szerepet kap, akik a legnagyobb rézfúvós hangszer fizikai adottságait meghazudtolva Vivaldi egyik legnépszerűbb a-moll hegedű kettősversenyében kapnak szólista szerepet. A barokktól a jazzig koncerten két zenei „végpont” találkozik: a barokk zene a formák és harmóniák új világát hozta a XVII. században, miként a jazz a XX. században.

A barokktól a jazzig
A barokktól a jazzig hangversenyen Thomas Elefant vezényel. Fotó: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Az este fél nyolckor kezdődő koncert nyitányaként Purcell g-moll chaconne-ja abba az időbe kalauzolja a nagyérdeműt, amikor II. Károly király visszatérését követően, 1660 körül újra megnyíltak a színházak Londonban. A színházi zenét is visszahozták, kiegészítő, kísérő szerepet kapott a darabokban, illetve az előadás előtt és a szünetekben csendültek fel zeneművek.

A hangversenyen elhangzik még Vivaldi C-dúr fuvola kettősversenye, Tálas Áron Ostinato, Jazz Concerto és Baroque Style című darabjai, Händel g-moll concerto grossója, Telemann G-dúr hegedű kettősversenye, valamint Vivaldi a-moll hegedű kettősversenye.

Közreműködik a Tálas Áron Trió, valamint a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, vezényel Thomas Elefant, szólisták Kunszeri Márta és Rácz János fuvolán, Fahidi Patricia és Gál Károly hegedűn, Keresztesi Bálint és Lukács Gergely pedig tubán. Az est műsorvezetője Becze Szilvia, a Bartók Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője.

Borítókép: A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (Forrás: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.