A Gastroblues fesztivál lehetőséget kínál a jótékonyságra

Gastroblues 31., azaz harmincegyedik alkalommal játssza a főszerepet a bluesmuzsika Pakson. Június 30. és július 2. között ismét Nemzetközi Gastroblues Fesztivált rendeznek. Az alapító-főszervező Gárdai György fiával beszélgettünk az apai örökségről.

2023. 06. 17. 6:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gárdai Ádám belenőtt az 1993-ban indult Gastroblues fesztiválba, amelynek indulásakor ő a tizenkettőt töltötte be. A társszervező felvilágosított: előélete is van a rendezvénynek, tudniillik a paksi szülői házban működtette édesapja az Új Hullám kultúrkocsmát. – Mivel életkorom miatt nem fogyasztottam akkoriban alkoholt, így néhány koncertre talán jobban emlékszem, mint a hallgatóságból többen – jegyezte meg, majd felvetésemre, miszerint kamaszként az emberek sokféle muzsikát hallgatnak, ritka a bluesrajongó tinédzser, elmondta, hogy gyerekkorától bluest, rockot és dzsesszt hallott, így ő kivételnek számított.

Gastroblues Fesztivál Pakson
A Gastroblues fesztivál szerb sztárja, Nenad Zlatanovic. Forrás: Gastroblues Fesztivál

– Nővérem komolyzenész, így tőle más ingert is kaptam – tette hozzá, s azt: amikor a Jethro Tull fellépett a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusokkal, Gárdai Viktóriát érte a megtiszteltetés, hogy duettet fújhatott a legendás Ian Andersonnal. – Nagy szerepe volt abban, hogy gyerekkorában a fuvolát választotta.

Leszögezhetjük, mindkét gyermekre hatott édesapjuk zenei ízlése.

Maradva a fuvolánál, nem lehet szó nélkül elmenni a közelmúltban elhunyt Török Ádám emléke mellett, aki sok-sok szállal kötődött a fesztiválhoz.

Édesapámmal 1969-től ismerték egymást. Segített a fesztivál elindulásában, ő hívta meg Svájcból a Jammin’ zenekart. Ennek köszönhetően egyből nemzetközi lett a Gastroblues

– emlékeztetett Gárdai Ádám. – Megesett, hogy hetente találkoztam vele.

Gárdai Ádám már jó ideje segít édesapjának szabadidejében, „civilben” ugyanis iskolai könyvtáros.

– De a nővérem és gyerekei szintén segítenek, csakúgy mint a feleségem.

Lássuk az idei kínálatot. Ami eddig nem volt, az a Petőfi-bicentenárium okán életre hívott Petőfi 200 – Szabadság Idővándorai című műsor. Ezen fellép a Loyal Apples’ Club. A koncert repertoárja az elmúlt évtizedekben írt legszebb magyar szabadságdalokat vonultatja fel. Azokat az örökzöldeket válogatták össze, amelyek szerintük Petőfi örökségének szerves részét képezik, mint mondják: akár ő is írhatta volna. Ezt követően Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák nagy sikerű albumukról már ismert, általuk megzenésített Petőfi-dalokat adnak elő.

Gárdai Ádám megjegyezte: nem volt egyszerű előteremteni a fesztiválszervezéshez szükséges anyagiakat. – Nagy segítségünkre volt a Petőfi Kulturális Ügynökség, amely beszállt a finanszírozásba a kezdetek óta főtámogató MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és Paks Város Önkormányzata mellett.

Így valósulhat meg a fent említett program június 29-én az ASE étteremben. E mellett a hagyományos Kárpát-medencei Gastroblues Piknik jótékonysági főzőversenye kiegészül egy újabb feladattal: Petőfi kedvenc ételeit kell elkészíteni. A pikniket a Kormorán zárja, ám fellép két erdélyi együttes, a TransylMania és az A Dal-győztes Titán Szászrégenből. Ez szintúgy hagyomány, hogy a főzőversenyen testvérvárosi zenekarok gondoskodnak a megfelelő hangulatról.

Gárdai Ádám figyelmembe ajánlotta Philip Sayce-t, aki első ízben jár Magyarországon. A walesi születésű, Torontóban élő bluesrockgitáros 1997-től három és fél esztendőn keresztül a Jeff Healey Bandben játszott.

A csendesebb muzsika kedvelőit várják a templomi koncertre. Ezen a fesztivál fellépői akusztikus produkcióikkal állnak közönség elé. Miként a világsztár Miller Anderson gitáros-énekes, aki az 1969-es Woodstock fesztiválon a Keef Hartley Band tagja volt, vagy belgrádi gitáros, Nenad Zlatanovic. Valamint Szebényi Dániel–Mike Gotthard-duó és Kézdy Luca. Szebényi Dániel a templom orgonáját is megszólaltatja.

Nem csak a főzőversenyen, az evangélikus templomban szintén gyűjtünk a kárpátaljai viski óvoda fenntartására

– jegyezte meg Gárdai Ádám.

A teljesség kedvéért lejegyzem a további fellépőket: Écska és Huba-duó, a Chicago Blues Union nevű formáció, amelyet a T. Rogers Blues Band és Fekete Jenő alkot, illetve a francia énekesnő, Gaëlle Buswel. A gasztrorészről pedig Bíró Lajos, hazánk többszörösen díjazott mesterszakácsa gondoskodik, aki gyermekkorának jelentős részét Pakson töltötte.

Borítókép: Philip Sayce (Fotó: Matt Barnes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.