Hamarosan kezdődik a Fatemplom fesztivál Magyarföldön

Szabadtéri és templomi zenés programok, világi és egyházi előadások váltják egymást az idei magyarföldi Fatemplom fesztiválon július 14. és 16. között. A fesztivált minden évben a templom felszentelésének évfordulója alkalmából rendezik meg az őrségi településen. A hármas határ térségének különleges atmoszférájú eseményének házigazdái: Rátóti Zoltán és Gryllus Dániel.

Magyar Nemzet
2023. 06. 30. 9:00
fatemplom
Fotó: Fatemplom fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első alkalommal a Fatemplom ünnepét rendezték meg a templom felszentelésének első évfordulóján. Ez az ünnep növekedett, az Őrség egyik kiemelkedő kulturális rendezvényévé, ahol a fatemplomban és a szabadtéri színpadon különböző produkciók váltják egymást. 

fatemplom
Az Őrség kiemelkedő rendezvénye lett a Fatemplom fesztivál. Fotó: Fatemplom fesztivál

A Fatemplom fesztivál fellépői

Ebben az esztendőben fellép többek között Vecsei H. Miklós és a Qjúb, a Muzsikás és Berecz István, Lackfi János, a Kaláka, Rátóti Zoltán, a Sziámi AndFriends, Lovasi András, a Laposa Julcsi Band, valamint az Eucharist és Mező Misi. A hely adta légkört és hangulatot megőrizve állítják össze a szervezők a programot, vasárnap pedig hagyományosan egy ökumenikus istentisztelet zárja a fesztivált, amin a különböző egyházak képviselői mellett a fesztiválon fellépő művészek is szolgálnak. A Fatemplom fesztivál célja: minőségi világzenei, népzenei és könnyűzenei produkciókat, valamint komolyabb, szakrális előadásokat nyújtani a hármashatár térségében lakó, vagy kiránduló közönségnek. A népszerűbb produkciókat is magas zenei színvonalat képviselő, hiteles előadók mutatják be. 

Magyarföld Zala és Vas-megye határán a hármas határ közelében helyezkedik el. Kevés lélekszámú település, elrejtőzve a Zalai-dombság és az Alpokalja találkozásánál. A kis faluban Rátóti Zoltán volt a polgármester, aki közösségi összefogás segítségével először egy haranglábat, kultúrpajtát, majd később egy fatemplomot is épített. A templomot 2011-ben ökumenikus szertartással szentelték fel. Az épület azóta már a terület jelképévé vált, és nem csak a lelkileg elmélyülni vágyók keresik fel, hanem a környék nevezetes turista látványossága is lett. Itt rendezik meg minden évben a Fatemplom fesztivált, melynek szintén Rátóti Zoltán volt a megálmodója.

Borítókép: Szabadtéri és templomi zenés programok váltják egymást a Fatemplom fesztiválon (Fotó: Fatemplom fesztivál)


 

Fesztiválprogram 2023

JÚLIUS 14. PÉNTEK

16:30 Kanizsa BigBand

17:30 Chalga 

19:00 Vecsei H. Miklós és a QJÚB

20:30 Muzsikás és Berecz IStván 

22:00 A Nyughatatlan

JÚLIUS 15. SZOMBAT

15:30 Lackfi János

16:30 Rátóti Zoltán

17:30 Kaláka

18:45 Petőfi- kiállítás megnyitó Nágel Kornél grafikáiból

20:00 Sziámi AndFriends

22:00 „Virágom, virágom” – magyar népdalok a II. évezred európai tükrében 

(Bognár Szilvia, Király Nóra, Kovács Zoltán)

JÚLIUS 16. VASÁRNAP

10:30 MH Légierő Zenekar 

11:00 Ökumenikus Istentisztelet három felekezet lelkészének, és a

fesztivál művészeinek közreműködésével. Meghívott szolgálattevő lelkészek: 
Sajgó Szabolcs SJ, Balog Zoltán református püspök, 

Kondor Péter evangélikus püspök

13:15 EUCHARIST ZENEKAR

14:30 Mező Misi: mesélő

16:30 Váray lászló

17.30 laposa julcsi band

19:00 Lovasi András szólóest

 


 


 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.