Három napon át az irodalomé lesz a főszerep Debrecenben

Az Irodalom éjszakája eseménysorozat rendhagyó sétára hívja az érdeklődőket június 15. és 17. között Debrecenben: három estén át 27 ország 27 szerzőjének műveit olvassák fel városszerte a Csokonai Színház művészei.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 13. 15:30
Az Irodalom éjszkáján 27 ország 27 szerzőjének műveiből olvasnak fel a Csokonai Színház művészei Fotó: Molnár Péter Forrás: Hajdú-Bihari Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét az irodalomé lesz a főszerep esténként Debrecen hangulatos belvárosi terein, utcáin és épületeiben június 15. és 17. között, az ötödik alkalommal megrendezett Irodalom éjszakáján. Az egyes helyszíneken most is a teátrum művészei olvasnak fel, az idei évben rekordszámú, 27 ország (többek között Izrael, Franciaország, Portugália vagy Belgium) 27 szerzőjének műveiből.

Az Irodalom éjszakája egyik fontos helyszíne, a debreceni Csokonai Színház épülete
Az Irodalom éjszakája egyik fontos helyszíne, a debreceni Csokonai Színház épülete
Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló

Minden nap lesz 2-2 jelnyelvre tolmácsolt felolvasás, a programfüzetben és a honlapon pedig feltüntetik, mely helyszínek érhetők el a mozgásukban korlátozott vendégek számára is. Míg tavaly a sziget nyújtotta menedék szolgált témául, idén a (láb)nyomok olvasása, kutatása nyújt tájékozódást és ad fókuszt a választott szövegeknek  – foglalta össze Nagy Gabriella, az Irodalom éjszakája szövegkurátora, a Litera főszerkesztője.

Az élő felolvasásokat kilenc szabadtéri helyszínen párhuzamosan rendezik meg, de a szervezők mindenütt biztosítanak esőhelyszíneket is. Mindenhol egy adott szerző művének 10-15 perces részlete hangzik el 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00 órai kezdéssel.

A helyszínek között szerepel a Csokonai Színház fogadótere, a Csokonai Fórum Orfeum terasza, a Debreceni Református Kollégium és a Szabó Magda Emlékház udvara, valamint az Egykori Verestorony (Üvegpiramis) is.

Az esemény az európai kulturális intézetek magyarországi hálózata, az EUNIC Hungary és a Csokonai Színház együttműködésében, Debrecen város és a Deutsche Kulturforum támogatásával valósul meg. A programon való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.

A részletes program az irodalomejszakaja.hu oldalon érhető el.

 

Borítókép: Az Irodalom éjszkáján 27 ország 27 szerzőjének műveiből olvasnak fel a Csokonai Színház művészei (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Molnár Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.