Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Sambucus zsámbéki bodzafesztivált

Hatodik alkalommal rendezik meg Zsámbékon az ingyenesen látogatható Sambucus bodzafesztivált június 9-én és 10-én. A zenei eseményre látogatók gasztronómiai különlegességeket is kóstolhatnak majd.

Magyar Nemzet
2023. 06. 09. 15:15
Hatodjára rendezik meg a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivált
Hatodjára rendezik meg a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivált Fotó: Fejér János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatodjára ad otthon Zsámbék a Sambucus bodzafesztiválnak, amelyre a belépés ingyenes. A Zárdakertben megrendezett eseményen június 9-én és 10-én (pénteken és szombaton) olyan zenekarok adnak egymásnak találkozót, mint a Balkan Fanatik, a Negro Oro Balkan Bagage, a Messessippi, az aurevoir., a Romengo vagy a Circus Problem (CZ). A gyerekeket szombaton Paár Julcsi Hangoló kerekerdő című családi koncertje várja majd. A fesztiválon a koncertek között helyi termelők kínálta bodzás és egyéb gasztrokülönlegességeket is kóstolhatnak majd a látogatók. 

Hatodjára rendezik meg a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivált
Hatodjára rendezik meg a Sambucus zsámbéki bodzafesztivált 
Fotó: Fejér János 

 

A rendszerint június első napjaiban világzenei fellépők részvételével megrendezett fesztivál ötletét a Zsámbékon nyíló sok bodzabokor és a növény latin neve, a ’Sambucus’ adta. Idén a balkáni és a cigányzenei hagyományok elevenednek meg elsősorban a fesztiválon.

 

A Zsámbéki-medencében ismert és folyamatosan koncertező Negro Oro Balkan Bagage tagjai több irányból érkező zenészek, akiknek közös nevezője maga a balkáni zene és benne az élet, a lendület, a vidámság.

A Messessippi különös zenei világa eltér a megszokott és jól ismert formáktól. Alappillére az afroamerikai blues és a magyar népzene, melyek különösen nagy hatással voltak a két muzsikus, Fejér Simon Pál és Szert Zsigmond életére. A dalszövegekben sokszor mély és költői gondolatokkal találkozunk, különös érzésekkel, vívódásokkal, élethelyzetekkel, a zene mellett pedig ezek a szövegek tesznek felejthetetlenné egy-egy Messessippi-koncertet.

Az aurevoir. zsámbéki és Zsámbék környéki zenészekből áll, de bárhol zenélnek a Kárpát-medencében, sokszínű és magával ragadó zenéjük megtölti a nézőtereket, bármerre is járnak. Leginkább a Kárpát-medence népzenéje és az angolszász beat-folk hatásai köszönnek vissza dalaikban, legfőbb példaképeik a táncházmozgalom és a beatmozgalom jeles képviselői. Muzsikájukban a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumait és az 1960-as évek beatzenéjét éppúgy felfedezhetjük, mint a francia kávéházi sanzonok világát vagy a reneszánsz, barokk hagyományait. 

A Balkan Fanatik két frontembere, Jorgosz Tzortzoglou és Lepés Gábor köré épült zenekar az elektronikus zenét keleti, balkáni és magyar folkelemekkel házasítja össze. Debütáló lemezük rögtön Fonogram-díjas lett 2003-ban, és változó felállással kiadott albumaik azóta is a szintipopot, a hiphopot és a kortárs elektronikus tánczenéket ötvözik a Balkán népzenei hagyományaival. Dalaikat hallhattuk játékfilmben (MIX, Nyócker), a rádióbarát Elment az én rózsám, a Ha te tudnád és a 2011-es országimázsfilmet aláfestő Repülj madár pedig egyaránt milliós YouTube-nézettséget produkált.

A Romengo magyarországi oláh cigány zenét játszik, a tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelvével együtt sajátította el. A szülőktől tanult hagyományos cigány népdalokkal és saját számokkal áll színpadra a zenekar, amely 2004-es megalakulása óta a világ szinte minden pontján, a legnagyobb világzenei fesztiválokon és koncerthelyszíneken lépett fel, több albumuk felkerült a World Music Charts Europe 10 legjobb lemeze közé. A zenekar énekesnője, Lakatos Mónika Kossuth-díjas művész, aki 2020-ban – első magyar nőként és első roma előadóként – átvehette a világ legnagyobb világzenei elismerését, a Womex Artist Awardot.

A fesztivál külföldi vendége a cseh Circus Problem, akik a balkáni hagyományokat kombinálják a disco beat és a Cheep pop elemeivel. A 2021-ben alakult fiatal együttes tagjai punk bohócoknak vallják magukat, és jókedvük átragad mindenkire, aki a koncertjeiken részt vesz Csehországtól Németországig vagy Franciaországig – számos helyen koncerteznek visszatérően. 

Borítókép: Hatodjára rendezik meg a Sambucus zsámbéki bodzafesztivált (Fotó: Fejér János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.