Miskolc a fesztiváltérképen, indul a Diósgyőrfeszt

Hétvégén Diósgyőrfeszt. A miskolci fesztivál a fél évszázaddal ezelőtti első magyar pop-rock fesztivált idézi, az ötéves DVTK Stadionban. Ennek elődje biztosított helyet az 1973-as fesztiválnak.

Magyar Nemzet
2023. 06. 01. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Diósgyőrfeszt igencsak fontos Miskolc életében, mert így az „acélváros” felkerül a magyar fesztiváltérképre. A szervezők szeretnék, ha évről évre ez egy olyan rendezvény lenne, ahol kortól függetlenül mindenki jól érzi magát. Miként a fesztiváligazgató, Orosz Gábor fogalmazott: évek óta nem volt többnapos családi fesztivál Miskolcon. Sok visszajelzésből és biztató üzenetből arra a következtetésre jutottak, hogy a miskolciak várják a rendezvényt. Megtalálták a rendezvénysorozat apropóját is: idén ötéves a DVTK Stadion, valamint éppen ötvenéve, az akkori diósgyőri stadion adott helyet az ország legelső pop-rock fesztiváljának.

DVTK stadion a Diósgyőrfeszt helyszíne
A DVTK Stadion már várja a Diósgyőrfeszt látogatóit (Forrás: DVTK)


A zenei élményen kívül gasztroélmények szintén várják a látogatókat, programok nem csak a stadionban, körülötte is lesznek. A 2018-ban az év stadionjának választott DVTK Stadionban most lesznek először könnyűzenei koncertek. LED falak, pirotechnika, lézer, egy óriási vidámpark és más látványelemek teszik teljessé az élményt.
 

Rúzsa Magdi, a TNT, a Honeybeast és a Hooligans a fesztivál első napján, június 2-án, Paulina, a Wellhello és a BSW a második napján, június 3-án ad koncertet egy olyan monumentális színpadon, amilyen a Sziget Fesztivál Nagyszínpada.


A fesztivál egyik nagy durranása a világhírű belga DJ, Lost Frequencies lesz, akinek az olyan slágerei, mint az Are You With Me vagy a Reality lélegzetelállító show-val és látvánnyal élőben dübörögnek majd.  A koncertek között DJ Dominique is pörgeti a legnagyobb slágereket, hogy egy pillanatra se álljon meg a buli.
 

Lost Frequencies nem kizárólag slágerei miatt vált ismertté, hanem mert ő az első DJ, akire a belga királyi család is felfigyelt. Az uralkodók nagy kedvence Felix De Laet, vagy ahogy az egész világ ismeri, a Lost Frequencies. Ezért kérték fel, hogy a királyi palotához készült virtuális túra ünnepélyes megnyitójára ő állítsa össze a szerzeményeiből azt a válogatást, amely a lenyűgöző, történelmi hely tetejéről szólt.


Felix De Laet nemcsak DJ, hanem remek zenész, aki szereti ötvözni a produkcióját élő hangszerekkel. A felvételeken gyakran gitározik, de billentyűs hangszereken szintén remekül játszik. 
Egy interjúban feltették a kérdést: mit csinálna, ha nem muzsikálna? – Úgy érzem teljesen haszontalan lenne az életem, mert a zene az egyetlen dolog, amihez értek – felelte. 
Rúzsa Magdi, Máté Péter-díjas énekesnő, dalszövegíró, dalszerző. A Megasztár című tehetségkutató műsor győzteseként vált ismertté. 2007-ben ő képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon Helsinkiben. 2011-től önálló estet tart a Pesti Színházban Magdaléna Rúzsa címmel. A Dal című eurovíziós dalválasztó műsor egyik zsűritagja volt több évadon keresztül.
A TNT tagjai Dobrády Ákos és Zuber Krisztián Inti. A Titkos üzenet daluk az 1997-es év legnagyobb slágere lett. A zenekar háromszázezer eladott albummal, öt arany-, négy platina- és egy gyémántlemezzel büszkélkedhet. A tagok 2005-ben úgy döntöttek, külön utakon folytatják zenei karrierjüket.
A Honeybeast a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójának szereplőjeként szerzett országos ismertséget. Énekesnőjük Tarján Zsófia, Hernádi Judit lánya, Póka Egon Kőbányai Zenei Stúdiójában végzett. A zenekar A legnagyobb hős című dala a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar selejtezőjén a 435 pályázó közül a legjobb 30-ba, ezáltal A Dal műsorába került, és közönségszavazással a döntőig jutott.


A Hooligans három tagja zenekaralapító: Ördög Tibor Csipa, Tóth Tibor és Kiss Endre Endi. „Nézőszám csúcsok, teltházas koncertek, életre szóló élmények! Röviden, tömören így is lehetne jellemezni a Hooligans és Road zenekarok nemrég véget ért közös tavaszi Sötét arcok, fényes éjszakák, azaz S.A.F.E. nevű turnéját” – tudatta közösségi oldalán a Hooligans.
Paulina, azaz Kocsis Paulina az X-Faktor tizedik évadának második helyezettje. Hatéves korától zongorázott, amit hét év után abbahagyott. Kicsi korától kezdve énekelt, majd elkezdett dalokat írni. 

A Wellhellót 2014-ben alapította az ismert rapper, Fluor Tomi és az énekes-dalszerző, Diaz. A két tag elsőként 2006-ban találkozott Balatonalmádiban az Animal Cannibals táborában, majd Fluor a 2010-es albuma egyik száma miatt felkereste Diazt, a Köpköde (Partyállat rap) lett az első közös munkájuk.
A BSW kéttagú rapcsapat, kiegészülve egy DJ-vel. A csapatot 2006-ban alapította Gaben és Meklód, amikor nézeteltérések miatt kiváltak egy másik formációból. Eredetileg csak pár közös számot készítettek volna, ám olyan összhangban ment a munka, hogy BeerSeeWalk (beer-szívók) néven nekiálltak egy nagylemez elkészítésének.

Borítókép: Rúzsa Magdi (Forrás: Diósgyőrfeszt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.