A punk elpusztíthatatlan legendája Veszprémbe érkezik

A rock ’n’ roll hatvanas-hetvenes évekbeli berobbanása számtalan áldozatot követelt, vannak azonban, akik nem csupán túlélték a szélsőséges életvitelt, de a mai napig kirobbanó formában vannak. Közéjük tartozik Iggy Pop is, aki négy évvel a legutóbbi hazai koncertje után ezúttal a Veszprémi Gyárkertben július 30-án bebizonyítja, miért őt tartják a punk keresztapjának.

Német Dániel
2023. 07. 17. 15:00
Iggy Pop
US singer Iggy Pop performs on stage at the Heartland Festival in Kvaerndrup, Denmark on June 10, 2023. (Photo by Helle Arensbak / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi sem szimbolizálja jobban a punk mentalitását, minthogy amikor legutóbb, 2019-ben a Budapest Parkban járt, a fellépése végén nagyon szeretett volna eljátszani még egy ráadásszámot annak ellenére, hogy már elmúlt tíz óra, azaz a csendháborítási törvények értelmében be kellett fejezni a koncertet, végül azonban a jóval fiatalabb tagokból álló zenekara lelépett a színpadról, így Iggy Pop nem tudott más tenni, mint dühösen eldobva a mikrofont, követni őket.

Iggy Pop
Iggy Pop. Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Van az a vicc, hogy lassan el kell gondolkodnunk azon, milyen világot hagyunk majd magunk után Keith Richards számára, de a poén nemcsak a Rolling Stones gitárosa, hanem Iggy Pop kapcsán is megállná a helyét, a hetvenhat éves énekes hasonlóképpen elpusztíthatatlan figurának tűnik.

Pedig mindent megtett, hogy ez ne így legyen, amikor a hatvanas évek végén elképesztő sikereket ért el a The Stooges nevű bandájával, vér komolyan vette a sex, drugs and rock ’n’ roll üzenetét és nyilván a korabeli szexuális forradalmat is preferálta, hiszen amellett, hogy nem vetette meg a kábítószereket, sőt súlyos heroinfüggőségben is szenvedett, kiélvezte a női rajongók szeretetét is, számos nemi betegséget összeszedve a legendáriuma szerint.

Felsorolni is lehetelten lenne, hány pályatársát ölte meg ez az életmód, ő azonban – mint az említett koncertjén, a Budapest Parkban is – bebizonyította, a közel hatvanéves karrierje nemhogy megtörte volna, hanem jobb formában van, mint számos sok tíz évvel fiatalabb zenész. Még mindig félmeztelenül áll színpadra, és természetesen a hasa már nem annyira feszes, mint fénykorában, a mozgása, a nyughatatlan előadásmódja azonban a régi, és különösebb csinnadrattára sincs szüksége ahhoz, hogy kiváló show-t adjon; nem voltak lángok vagy füstgépek, egy egyszerű bársonyfüggöny előtt játszott. Ő maga volt a látványelem azáltal, hogy egy személyben megidézte azt a korszakot, amikor a punk még veszélyes volt, rengetegen belehaltak a rock ’n’ rollba, és nem a külsőségek számítottak, hanem kizárólag a zene.

Az olyan dalai pedig, mint a The Passenger, I Wanna Be Your Dog vagy a Lust For Live pedig nem vesztettek az erejükből, egészen biztosak vagyunk abban, ha egy párhuzamos világban napjainkban írná meg őket valaki, ugyanolyan instant slágerek lennének, mint fél évszáddal ezelőtt, az pedig kész csoda, hogy Iggy Pop hangja sem kopott meg az idők során.

És bár a sztár nyilvánvalóan felhalmozott annyi pénzt a karrierje alatt, hogy otthon üldögélve tölthetné a nyugdíjas éveit, sőt valószínűleg több generációnak előre megteremtette az anyagi biztonságot, esze ágában sincs megállni. Idén nyáron a Red Hot Chili Peppers előtt lép fel Európa legnagyobb stadionjaiban, és bár elképesztően irigyek vagyunk erre az összeállításra, vigaszt jelent, hogy a veszprémi Gyárkertben nem egy rövidített előzenekari, hanem egy teljes hosszúságú, kiadós koncerttel érkezik majd.

Borítókép: Iggy Pop (Forrás: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.