A ZamJam olyan fesztivál, amelyen van tere a látogatónak

Amikor első alkalommal rendezték meg 2022-ben a ZamJam butikfesztivált, azonnal megalapozta jó hírnevét, és garantálta, hogy idén is telt házzal vonuljon be a hazai fesztiváltörténelembe.

Magyar Nemzet
Forrás: LikeBalaton2023. 07. 28. 14:00
Presser Gábor
20211217 Debrecen A Dal a Miénk címmel adott koncertet a Csík zenekar - Presser Gábor és Karácsony János közreműködésével - LGT-dalokból a Kölcsey Központ színpadán Fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló HBN Képen: Presser Gábor zeneszerző - LGT Fotó: Kiss Annamarie Forrás: haon.hu/Kiss Annamarie
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élhető volt, mert az emberek odafigyeltek egymásra, nem alakult ki tumultus a bároknál, a gyerekek bátran szaladgálhattak, a tömeg nem jelentett veszélyt számukra, a beengedés rugalmasan zajlott és az árak is az átlagos hazai fesztiválköltségek szintjén alakultak – számol be róla a LikeBalaton.

A Csík zenekar Karácsony Jánossal
A Dal a miénk címmel adott koncertet a Csík zenekar – Presser Gábor és Karácsony János közreműködésével – LGT-dalokból a debreceni Kölcsey Központ színpadán 2021. december 17-én (Fotó: Kiss Annamarie/Hajdú-bihari Napló)

Repohárra váltunk, és – ha nem szeretnénk hazavinni az egyébként dizájnos poharat – majd az este végén kuponra vagy tokenre cseréljük, ezt pedig a következő rendezvényen is felhasználhatjuk. Sokszor hangoztatjuk, hogy mennyire fontos a Balaton megmentése – limnológusok, vendéglátósok és zenészek szólalnak fel a klímakatasztrófa témájában –, a repohár ennek egyik apró eleme. Mivel a tavalyi ZamJam maximálisan meggyőzött, idén is ott volt a helyem – írja Szaniszló Hajnalka, a LikeBalaton tudósítója.

A programokat sorolva megemlíti, hogy 2023-ban a fesztiválon van gyerekdiszkó egy buszban villódzó fényekkel és energikus zenével, ArtPart festménykiállítás, amely ikonikus balatoni helyszíneket, pillanatokat, meghatározó élményeket ábrázol. Délutánonként akusztikus koncertek, irodalmi beszélgetések zajlanak Zamárdi különböző pontjain (például a Patkó Büfében vagy a kilátónál), kora estétől pedig a hazai zenei élet színe-java ad koncertet.

A ZamJam olyan fesztivál, amelyen van tere a látogatónak. 

Az idei esemény pedig a tavalyinál is magasabbra tette a mércét: olyan gasztrosétánnyal gazdagodott, amely akár a mini Gourmet Fesztivál is lehetne, a Balaton legjobb éttermeinek válogatásával. Steak a Lavendertől, tépett húsok a Kistücsökben és persze az elmaradhatatlan HegyBor.

A legnagyobb érdeklődés ezen a napon az LGT két oszlopos tagja, Presser Gábor és Karácsony János, valamint a Csík zenekar közös fellépését övezte.

Néhány nóta erejéig Csík Jánosék vezették fel a koncertet. Csík elmondta, hogy büszkének kell lenniük magyar hagyományaikra – legyen az a művészet bármely ága –, és hogy ők a saját terepükön a magyar népzene minden régiójából válogatnak és játszanak dalokat. Ez a büszkeség és méltóság jól reflektál arra a tényre, hogy az UNESCO a napokban a világörökség részévé nyilvánította a magyar népzenei hagyományt, a díjat pedig a balatonfüredi prímásversenyen adták át, az Anna-fesztivál keretében.

A legendás zenészek hamarosan csatlakoztak a Csík zenekarhoz, s ekkor teljesedett ki igazán az este. 

Egyértelműen Karácsony János vitte el a show-t. Hihetetlen energia lakozik a gitáros-énekesben, és ez a közönséget is azonnal lázba hozta. A hangulat egészen a koncert végéig fokozódott, s a legnagyobb LGT-slágerek garantálták, hogy a közönség szinte végigénekelte és -tapsolta a műsort. A dal a miénk, Egy elfelejtett szó, Mondd, mi lesz velem?, Miénk itt a tér: a magyar emberek zsigereiből törnek fel a dalszövegek. Presser Gábor pedig – mint a színpad legstabilabb pontja a zongoránál – megbújva a tér hátsó sarkában, olyannyira egyensúlyban tartotta a produkciót, amennyire a Csík zenekar gazdag népzenei töltettel ruházta fel a dalokat.

A ZamJam kimagaslik a hazai fesztiválpalettából: egyszerűen minőségi.

Szombaton a Hungária két nagyágyúja követi egymást a nagyszínpadon: Szikora Róbert és az R-Go zenél, majd Fenyő Miklós ad nagykoncertet. És ez még csak a főszínpad legjava. Érdemes böngészni a többi programhelyszínt is.

Borítókép: Presser Gábor A Dal a miénk című koncerten a debreceni Kölcsey Központban, ahol a Csík zenekar és Karácsony János közreműködésével LGT-dalokból adott koncertet (Fotó: Kiss Annamarie/Hajdú-bihari Napló)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.