Ady-esttel folytatódik a versszínház a Fiumei úti sírkertben

Turek Miklós A Napisten papja című előadásával folytatódik a Nemzeti Örökség Intézete által szervezett Nyáresték a Fiumeiben elnevezésű kulturális eseménysorozat. A szombaton 21 órától látható versszínház a 20. század egyik legmegosztóbb költőjének életművét mutatja be.

Magyar Nemzet
2023. 07. 05. 18:30
Ady Endre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Turek Miklóst ezúttal Ady Endreként tér vissza a Fiumei úti sírkertbe. A Napisten papja című monodráma a költő harmincöt versén keresztül világítja meg Ady életét, személyiségét és költészetét a „fekete hold éjszakáján”. Az esten olyan híres költemények is elhangoznak majd, mint a Párisban járt az ősz, a Harc a Nagyúrral, a Héja-nász az avaron vagy a Hunn, új legenda.

A versszínház az irodalom, a zene, a képzőművészet és a színház ötvözete. A monodrámákban magyar költők költészete, élete és kora elevenedik 60-80 percben. József Attila, Faludy György vagy Radnóti Miklós életét bemutató előadásainkat már több mint 15 éve láthatják az érdeklődők a színpadon. A repertoár azóta sok más költővel, mint Petőfi Sándorral vagy Arany Jánossal bővült 

– mondta Turek Miklós, a Versszínház alapítója.

Ady Endre
Az esemény plakátja Fotó: Nemzeti Örökség Intézete

 

A Fiumei úti sírkert több mint temető: ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy rendszeresen ad otthont sokszínű kulturális programoknak. – A Nemzeti Örökség Intézetének célja, hogy ápolja és bemutassa a magyar kultúrtörténet legfontosabb személyeinek életművét. A Nyáresték a Fiumeiben elnevezésű ingyenes rendezvénysorozatunk lehetőséget ad arra, hogy a sírkert mint nemzeti emlékhely egyfajta különleges kulturális térként is szolgáljon az érdeklődők számára – hangsúlyozta Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója az esemény kapcsán.

 

A Napisten Papja című előadás a Fiumei úti sírkertben, Ady Endre síremlékénél lesz látható július 8-án, szombaton, 21 órától. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a [email protected] e-mail-címen lehet.

 

Borítókép: Ady Endre síremléke (Fotó: Tóth Péter/Nemzetikönyvtár.blog.hu)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.