Augusztusi délután Madách és Arany társaságában

Az Augusztusi délután Madách és Arany társaságában című esemény apropója, hogy 1862 augusztusában Madách itt fogadta Az ember tragédiája című műve felfedezőjét, Arany Jánost.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 01. 18:00
Madách Imre Emlékház (Forrás: Facebook/Madách Imre Emlékház)
Madách Imre Emlékház, Csesztve (Forrás: Facebook/Madách Imre Emlékház) Fotó: Facebook/Madách Imre Emlékház Forrás: Facebook/Madách Imre Emlékház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Madách Imre Emlékparkban Kalmár Attila polgármester és Szászi Zoltán költő nyitja meg a programot, amelyen Praznovszky Mihály irodalomtörténész idéz fel mulatságos történeteket Madách Imre életéből, a Gyarmati Színkör közreműködésével Frigyesi András rendező tart előadást Madách és Arany levelezéséről.

Madách Imre a bejáratban fogadjavendégeit
Madách Imre a bejáratban „fogadja” vendégeit (Forrás: Facebook/Madách Imre Emlékház)

A délutáni programban hagyományőrző csoportok mellett fellép a mohorai Széltolók Néptáncegyüttes és a Fuvalom együttes, este a Latte Maffiátó ad koncertet.

Madách 1859-től dolgozott Az ember tragédiáján. 1861 tavaszán juttatta el művét Aranynak. A Toldi írója javításokat végzett a drámai költemény szövegében, a mű végül 1862. január 12-én jelent meg.

A két költő a Tragédia megjelenése után is kapcsolatban maradt, Arany 1862. augusztus 7-én Csesztvén látogatta meg Madáchot, a feljegyzések szerint az ünnepi alkalomra Madách Imre legjobb barátja, a versírással is foglalkozó Szontagh Pál is átkocsizott. 

Másnap innen indultak Alsósztregovára, s rövid vendégeskedés után augusztus 10-én együtt érkeztek meg Szliácsra, ahol Madách még két napig élvezte Arany János, a csodált költőóriás társaságát. Munkakapcsolatuk ekkor nemesedett barátsággá.

Madách Imre 1823. január 20-án született és 1864. október 5-én halt meg Alsósztregován, 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. Itt élte házassága első, boldog éveit Fráter Erzsébettel, itt születtek meg a gyermekei, a csesztvei időszakban tevékenyen részt vett Nógrád politikai életében. A kúria 1964-től múzeum, parkja természetvédelmi terület. A Nógrád vármegyei emlékmúzeum Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye. 

Borítókép: Madách Imre a bejáratban „fogadja” vendégeit (Forrás: Facebook/Madách Imre Emlékház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.