„Ciki” továbbviszi az Omega hagyatékát

Az Omega dobosa számára nagyon nehéz volt az elmúlt időszak – megsiratta elhunyt zenésztársait: Kóbor Jánost, Benkő Lászlót és Mihály Tamást, most pedig folyamatosan aggódik a gitáros, Molnár Gyuri „Elefánt” egészségi állapota miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: Retro Rádió2023. 08. 31. 17:00
Omega Testamentum Debreczeni Ferenc "Ciki"
Omega Testamentum Debreczeni Ferenc "Ciki" Fotó: Szabolcs László Forrás: Szabolcs László - Ripost/Mediaworks
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ciki” az Omega Testamentum nevű csapatával ápolja a legendás zenekar emlékét – erőt merítve abból, hogy újra a közönség elé viheti a népszerű dalokat. A legendás dobossal Abaházi Csaba készített interjút a Retró Rádió Abaházi Presszó című műsorában, ebből idézünk fel néhány részletet.

Debreczeni Ferenc "Ciki"
Debreczeni Ferenc „Ciki” a 60 év 60 dal – válogatás az Omega életművéből készülő koncert próbáján 2022. július 6-án (Fotó: Szabolcs László/Ripost) 

A műsorvezető azzal kezdte a beszélgetést, hogy megjegyezte, meglehetősen sokan, sokféle Omega-megemlékezést tartanak, de lassan már nem lehet tudni, hogy melyik kötődik az eredeti tagokhoz. 
– Számomra is meglepő, de örömteli, hogy egyre több színházi, koncert vagy templomi jellegű emlékműsort csinálnak. Úgy tűnik, sokaknak – a közönségnek is – fontos, hogy bemutassanak valamit az Omegából az utóbbi idők tragikus évei után, és nekem ezzel valahogy azonosulni kell – mondta el a zenész. 

„Ciki” megjegyezte, hogy amikor megtörténtek a szomorú események, a határozott, feltett szándéka volt – nem csak maga, hanem mások miatt is – felvállalni, hogy ameddig lehet, ezt élőben próbálja meg folytatni. Ugyanabban a stílusban, amit az Omega korábbi, 60 éves felállása tükrözött, azokkal a nótákkal, kicsit hasonló programokkal, de mindenféleképpen hűen maradva az eredeti együtteshez.

– Azon belül persze az új zenekari tagoknak, akiket kiválasztottunk magunk mellé – meg kell, hogy maradjon az egyénisége, ne egy egyszerű utánzás legyen a produkció. A legkritikusabb kérdés, hogy ki az, aki átveheti Mecky hangját, szerepét? Ha csak elkezdi utánozni, az nem biztos, hogy jól sül el, mert ha nem egyezik az egyéniségével, akkor paródiává, cirkuszi giccsparádévá süllyedhet a műsor. Úgy gondolom, hogy ennyi év után egy kis engedményt tehetek, hogy egy kis improvizáció beleférjen például a gitárosoknak, ha az nem rontja az eredeti összképet – jelentette ki a műsorban a legendás dobos.
Abaházi itt hozzátette, hogy azért még az Omegán belül is előfordult, hogy megengedtek maguknak ilyesmit a zenészek. 

– Igen, én magamnak ki is harcoltam, hogy tőlem ne várják, hogy mindig ugyanazt a riffet, breaket, átvezetést üssem a nótába, viszont az természetes, hogy amit a ritmusszekcióval, a basszusgitárral, Misivel kidolgoztunk, annak meg kell maradnia. Azon belül mi már a Misivel is egy kicsit variáltunk, de ettől még felismerhető volt a dal, ugyanazt kellett, hogy sugározza – emlékeztetett rá Debreczeni Ferenc.

Abaházi kérdésére, hogy honnan lehet megtudni, hogy egy-egy ilyen mostani megemlékezéshez van-e köze az Omega tagjainak, Elefántnak, Trunkosnak, vagy Debreczeninek, a zenész így válaszolt: 
– Onnan lehet tudni, hogy kiírjuk a neveket, akik a produkcióban szerepelnek. Abból már egyértelművé válik minden. Most például szeptember 1-jén lesz egy olyan műsor, aminek a címe: Omega – Csillagok útján. Ezt mi crossover műsornak mondjuk, mert különböző műfajokból jönnek az előadók. A mostani szereposztásban a szólisták között például Rost Andrea az Operából érkezik, de ott lesz Szinetár Dóra, valamint a fiúk közül Dolhai Attilla, Feke Pál és Szabó Győző. 

Dolhai Attila és Bolyki Balázs
Dolhai Attila színész és Bolyki Balázs énekes az Omega Naplemente emlékkoncerten 2022. július 24-én, Keszthelyen (Fotó: Szabolcs László/Ripost) 

A fő „hoppmester” – és ezt ne vegyétek humorra – Bolyki Balázs nagyon jó műsorvezető, énekes, és az egész produkciót profin levezényli, A gospel kórusa, a fiai is részt vesznek a műsorban – mondta el az Omega együttes dobosa. 

Az eredeti rádióinterjú itt hallgatható meg

Borítókép: Debreczeni Ferenc „Ciki” a 60 év 60 dal – válogatás az Omega életművéből készülő koncert próbáján 2022. július 6-án. (Fotó: Szabolcs László/Ripost) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.