Meghalt a horrorfilmjeiről ismert Oscar-díjas rendező

A Francia kapcsolat és Az ördögűző hozta meg neki a sikert.

Magyar Nemzet
2023. 08. 07. 20:35
Friedkin, William
Velence, 2013. augusztus 29. William Friedkin amerikai rendezõ, miután megkapta a 70. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-életmûdíját 2013. augusztus 29-én. (MTI/EPA/Claudio Onorati) Fotó: Claudio Onorati Forrás: MTI/EPA/Claudio Onorati
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének 87. évében Los Angelesben elhunyt William Friedkin Oscar-díjas rendező, aki a Francia kapcsolat és Az ördögűző című filmekkel került a világ filmes élvonalába, és a következő évtizedekben maradandót alkotott a thriller és a horror műfajában. 

Friedkin, aki a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat nyerte el 1972-ben a Francia kapcsolat című filmért, hétfőn hunyt el 

– közölte irodájának képviselője. Felesége, Sherry Lansing megerősítette a hírt a The Hollywood Reporter című lapnak.

A Francia kapcsolat igaz történeten alapul, James „Popeye” Doyle, a hóbortos New York-i nyomozó erőfeszítéseiről szól, hogy felkutassa a francia Fernando Rey-t, egy nagy drogcsatorna működtetőjét, aki heroint juttatott az Egyesült Államokba. Ebben a filmben szerepel a valaha leforgatott egyik legizgalmasabb üldözési jelenet is. 

Friedkin utolsó filmjét a Velencei Filmfesztiválon Kiefer Sutherland főszereplésével mutatták be. 

 

Borítókép: William Friedkin amerikai rendező, miután megkapta a 70. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíját 2013. augusztus 29-én. (MTI/EPA/Claudio Onorati)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.