Lemondták Anna Netrebko koncertjét Prágában, „mert támogatója Putyinnak”

Bár a koncertre elővételben gyakorlatilag minden jegy elkelt, a Prágát vezető koalíció pártjai szerint a világhírű orosz operaénekesnő Vlagyimir Putyint támogatja, ezért nemkívánatos személy a városban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 18. 11:52
Anna Netrebko
Anna Netrebko Fotó: APA-PictureDesk/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lefújták Anna Netrebko világhírű orosz operaénekesnő októberre tervezett prágai fellépését – közölték a rendezők csütörtökön Prágában. „A koncertből sajnos politikai ügy lett. A fellépés lemondására közös megegyezéssel került sor" – mondta Alena Kunertová, a koncertet szervező Nachtigall Artists Managament képviselője. Bár a koncertre elővételben gyakorlatilag minden jegy elkelt, az Ausztriában élő orosz operaénekesnő tervezett prágai koncertje ellen a cseh főváros önkormányzatát alkotó koalíció pártjai tiltakoztak.

Anna Netrebko a világ legjobb szopránjainak egyike Placido Domingóval Bécsben
Anna Netrebko, a világ legjobb szopránjainak egyike Placido Domingóval Bécsben (Fotó: Georg Hochmuth / APA/AFP)

– Anna Netrebko támogatója Vlagyimir Putyinnak, rajta van az ukránok szankciós listáján, ezért fellépése Prágában nemkívánatos – jelentette ki Jirí Pospísil főpolgármester, a TOP 09 párt politikusa. 

A politikusokon kívül senki sem ért egyet a koncert lefújásával. A koncert mára politikai üggyé változott, ezért a rendezők az énekesnő egyetértésével inkább lemondták a rendezvényt. Az elővételben eladott belépők árát mindenki visszakapja

 – magyarázta a helyzetet Vlastimil Jezek, a prágai Vigadó részvénytársaság igazgatója. – Megállapodtunk Netrebkóval, hogy inkább engedünk a politikai nyomásnak, s ő nem kér kártérítést a rendezőktől, megérti a helyzetet, amelynek alakulása már nincs a kezünkben – fejtette ki az igazgató.

Szerinte a művésznőt képviselő stáb kapcsolatba lépett azokkal a cseh csoportokkal is, amelyek a koncert alkalmával Oroszországot támogató tüntetéseket kívántak szervezni. Ezt senki sem akarja, erre nincs szükségünk – jegyezte meg Vlastimil Jezek.

A koncert lemondása Jírí Pospísil szerint helyes döntés, s reméli, hogy megnyugtatja a kedélyeket. „A szabadságáért harcoló Ukrajna fontos partnerünk, nem hagyhatjuk cserben” – tette hozzá a politikus.

Nem a prágai vezetés az első, amelyik megfosztja a közönséget egy világszínvonalú művész előadásától, a New York-i Metropolitan opera ugyanis az ukrajnai háború kitörése után lemondta Netrebko előadásait arra hivatkozva, hogy a szoprán nem volt hajlandó elítélni Oroszországot, amikor ezt követelték tőle. Az Ausztriában élő Netrebko ezután be is perelte az intézményt.  Márciusban pedig Tajvanon mondtak le egy hangversenyt a „közvélemény aggodalmaira” hivatkozva. 

Borítókép: Anna Netrebko (Fotó: APA/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.