Vashegyi György: Ez az intézmény még egy rossz személyi döntést nem bír ki + videó

Az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke egyetért Csák János miniszterrel a rektorválasztás kérdésében, erről tájékoztatta az MMA Zeneművészeti Tagozatát.

Magyar Nemzet
2023. 08. 02. 16:05
Liszt Ferenc szobra a Zeneakadémia épületének homlokzatán
Liszt Ferenc szobra a Zeneakadémia épületének homlokzatán Fotó: Róka László Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Index birtokába került levél alapján Vashegyi György írásban tájékoztatta az MMA Zeneművészeti Tagozatát, amely szerint korábban személyesen tárgyalt a Zeneakadémia jövőjéről Csák János miniszterrel.

 Vashegyi György
Vashegyi György, az MMA elnöke. Fotó: Bach Máté

Ahogy korábban is beszámoltunk róla a Kulturális és Innovációs Minisztérium a jelenlegi rektor, Vigh Andrea október végén lejáró mandátuma miatt rektori pályázatot írt ki. Ahogy beszámoltunk róla, Csák János kulturális és innovációs miniszter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Zeneakadémia – első rektori pályázatát július 18-án visszavonta és újat írt ki. A döntést a Magyar Muzsikusok Szövetsége és a Magyar Zenei Tanács tagjai üdvözölték. A július 21-én kiírt új pályázaton már nemcsak előadóművészek, hanem alkotók, valamint nemzetközileg kiemelkedő zenetudósi tevékenységet folytató, zenetudománnyal foglalkozó szakemberek is jelentkezhetnek a pozícióra.

A pályázat új elbírálásának a határideje 2023. október 31-re módosult.

Az MMA Zeneművészeti Tagozatának huszonnégy tagja levélben nehezményezte, hogy az újból kiírt rektori pályázat kapcsán a kulturális és innovációs miniszter kihagyta a Magyar Művészeti Akadémiát mint köztestületet a szakmai egyeztetésekből, viszont a Magyar Muzsikusok Szövetségével tárgyalt. Az Index birtokába jutott Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének levele, amelyet az MMA Zeneművészeti Tagozatának küldött meg, s abban beszámolt arról, hogy ő az MMA elnökeként több alkalommal is egyeztetett a Zeneakadémiáról Csák János miniszterrel.

A miniszter úr elfogadta azt a javaslatomat, hogy az MMA testületként lehetőleg formálisan maradjon távol ettől a konfliktustól. A miniszter úr teljesen egyetértett velem abban, hogy ez a távolságtartás most különösen indokolt, hiszen akadémikusaink között nemcsak zeneakadémiai oktatók, hanem jelenleg aktív tanszékvezetők is vannak.

– idézi Vashegyi levélét az Index.

Az MMA elnöke tájékoztatta továbbá a tagozatot arról, hogy egyetért Csák János miniszterrel a rektorválasztás kérdésében, amely szerint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem befolyását nemzetközi szinten kell erősíteni.

Teljesen egyetértettünk a miniszter úrral abban is, hogy egy dologban semmilyen körülmények között nem engedhet a fenntartó: az új zeneakadémiai rektornak megkérdőjelezhetetlen, nemzetközileg is az élvonalban álló szakmai életművel kell rendelkeznie oktatási téren is. Liszt Ferenc pontosan ilyen volt, míg a közelmúlt vezetői nem teljesen ilyenek: nézetem szerint a 24. óra utolsó öt-tíz percében vagyunk, mert ez az intézmény még egy rossz személyi döntést nem bír ki.

Ahogy korábban is beszámoltunk róla, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pályázat célja, hogy olyan nemzetközi gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező vezetője legyen az intézménynek, aki a 2016-ban még a nemzetközi előadó-művészeti rangsorok előkelő helyén szereplő egyetemet megerősíti és visszaemeli a magyar zenei hagyományokat megillető helyre. 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem új rektorának megválasztása október 31. után történik meg.

A borítókép forrása: MTVA/Róka László

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.