Wischer Johann: Ez ad új energiát

A Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiválján az előadások jutalmazása mellett az is hagyomány, hogy kiosztják az életműdíjakat a külhoni színházcsinálás nagyjainak. Idén a Kulturális és Innovációs Minisztérium elismerését Biluska Annamária marosvásárhelyi színésznő és Wischer Johann vajdasági rendező, színész kapta. A Zentai Magyar Kamaraszínház leköszönő igazgatójának tegnap nyújtották át a díjat.

2023. 08. 05. 6:45
Wischer Johann
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bármely hivatást lehet a közösség, a nemzet javára gyakorolni. A művészi alkotómunka mégis kitüntetett szerepet játszik szellemi örökségünk megtartásában és továbbadásában. A közvetítésben kulcsszerepet játszanak azok a színházak, amelyek a Kárpát-medence magyarlakta területein őrzik, és éltetik a nemzeti identitást – fogalmazott az átadón Karasszon Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkárságának művészeti főosztály vezetője. Hozzátette azt is, hogy köszönettel tartozunk azoknak az alkotóközösségeknek és az értéket teremtő művészeknek, intézményvezetőknek és munkatársaiknak, akik életüket tették fel a magyarság és a művészet megóvására és továbbadására.

Wischer Johann
Az OSZMI körtermében adták át a díjat Wischer Johannak (Fotó: Kurucz Árpád)

Wischer Johann tizenöt éven keresztül igazgatta a Zentai Magyar Kamaraszínházat, amelyet a város segítségével hívott életre 2008-ban. A teátrum azért is bír különös jelentőséggel, mert a térségben egyike a kisszámú magyar társulatoknak, illetve saját játszóhellyel rendelkező színházaknak

 – a legközelebbi intézmények Szabadkán vannak. Ezenfelül pedig az elhivatott társaság fontosságát növeli, hogy nemcsak településükön játszanak, hanem az egész régióban vállalnak vendégjátékokat, ezzel is éltetve a magyar nyelvet és kultúrát. Wischer Johann az elismerést személyes okokból nem tudta Kisvárdán átvenni, viszont a tegnapi díjátadó kapcsán megosztotta gondolatait. 

Először nagyon megörültem, utána nagyon ledöbbentem, meglepődtem, megijedtem. Az ijedtség egyfajta félelemből fakad: akkor most már nincs is tovább? Az életműdíj valaminek a lezárását jelenti? Aztán rájöttem, hogy ez egy új energiát ad: az ember innentől kezdve még többet akar adni, bizonyítani, és még fontosabb, hogy mit is fog letenni az asztalra

 – fogalmazott a rendező.

Válaszul arra, mire fogja fordítani az új energiákat azt válaszolta,

 munkája és élete is a Tisza partjához és Zenta városához köti, ezért mindenképpen az ottani kulturális térben képzeli el magát továbbra is.

 Fontosnak tartja ugyanakkor a magyarországi munkáit is. Számos koprodukcióban láthatta őt a magyar közönség akár a Nemzeti Színházban, akár a soproni Petőfi Színházban, s az ilyen jellegű színészi munkát szeretné a jövőben is folytatni. Egy monodrámát is ír, amely hamarosan napvilágot lát – erről azonban egyelőre szűkszavúan nyilatkozik.

– Most ez egy új terület, vissza kell lépni, visszagondolni azokra az időkre, amikor nem volt állandó státusom a színházban. Talán onnan kell erőt meríteni, és azt hiszem, hogy ez egy jó út, mert annak idején ez a belső erő vezetett a zentai színház létrejöttéhez – fogalmazott Wischer Johann.

A külhoni magyar művészek és társulatok számára különleges helyet foglal el a fesztiválok között a kisvárdai színházi szemle, így az is, ha ott kapnak díjat. 

– Kisvárda nekünk, határon túliaknak mindig nagyon meghatározó volt. Fontos ott megjelennünk egyrészt szakmailag, másrészt emberileg, harmadrészt pedig határon túliként.

 Emberileg azért fontos, mert találkozunk azokkal az emberekkel, akik ugyanazzal a hivatással foglalkoznak. Szakmailag azért fontos, mert láthatjuk egymás előadásait, és ezekről eszmecserét folytatunk, építjük egymást. Ugyanakkor nekünk az is fontos, hogy megjelenjünk az anyaországban. Ez az a hármas kapocs, ami életre szóló barátságokat hoz létre. 

Én 1992 óta járok Kisvárdára, és úgy látom, hogy évről évre változik, fejlődik – ennek mi örülünk, de ez mind külsőség. A lényege, az esszenciája harmincöt éve változatlan – ezért működik, ezért olyan jó ide visszatérni

 – tette hozzá a zentai művész.

Az életműdíj átadására az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében került sor, ahol Karasszon Ágnes mellett jelen volt Pataki András, a KIM egykori művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára, Nyakó Béla, a kisvárdai fesztivál igazgatója, valamint Balogh Tibor, a színházi szemle művészeti tanácsadója. 

Borítókép: A díjazott a fesztivál lezárása után a fővárosban vette át az életműdíjat (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.