Elindult a külhoni színházak mustrája Kisvárdán

A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja immár harmincötödik alkalommal nyitotta meg kapuit. Egy héten keresztül, június 23. és július 1-je között, a külhoni magyar társulatok és számos magyarországi vendég előadásaiból válogathatnak a nézők. A zsűri tizenhét versenyelőadást tekint meg az eredményhirdetés előtt.

Tölli Szofia (Kisvárda)
2023. 06. 25. 19:30
kisvárdai fesztivál
Fotó: Kisvárdai Várszínház/Tugya Vilmos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sok aggodalom, bizonytalanság és reménykedés előzte meg azt a felemelő pillanatot, amikor eldőlt, hogy nem szakad meg az 1989 óta tartó sorozat folytonossága. Ilyen előzmények után talán még őszintébben tudjuk majd ünnepelni a ránk váró számtalan művészi alakítást – fogalmazott Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere. A kisvárdai fesztivál a hazai és a külhoni színházak szempontjából is fontos esemény, hiszen a szakma itt olyan előadásokat nézhet, amelyekre általában hónapokat, akár éveket is várni kell, hogy vendégjátékként Magyarországon is láthassuk. A város vezetője Peter Brook gondolatai alapján fogalmazta meg az idei eseménysorozat mottóját.

Leleszi Tibor Peter Brook gondolataival köszöntötte a kisvárdai fesztivál közönségét (Fotó: Kisvárdai Várszínház/Tugya Vilmos)

– Peter Brook neves angol színházi rendező szerint „A színház mindenekelőtt az élet. Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között.” Nos, amilyen viharos időket manapság élünk, talán nagyobb szükségünk van erre a bizonyos különbségre, mint valaha. Arra, hogy a látható valóság fölé emelkedve a láthatatlanba is bepillanthassunk, át- és újraértékelve a bennünket olykor egészen fenyegetően körülvevő világot. Arra, hogy előadásról előadásra előttünk is megelevenedjen az a csoda, amelyre gyakran éppen egyszerűsége és igazsága miatt tudunk rácsodálkozni. Ez a színészi alakítás varázsa, amelyről Peter Brook a következőképpen fogalmaz: „Egy ember mozdulatlanul áll a színpadon, és magára vonja a figyelmünket. A másiknak nem sikerül ugyanez. Nekem csak ez a különbség számít. Mi ez a különbség? Mit jelent kémiailag, pszichikailag, fizikailag? A sztár kézjegyét? Egyéniséget? Nem. Ez így túl egyszerű lenne. Nem ez a válasz. Nem tudom, mi a válasz. De azt tudom, hogy itt, az előbbi kérdésre adott válaszban találhatjuk meg egész művészetünk kiindulópontját” – idézte a neves színházi alkotó szavait Leleszi Tibor.

Karasszon Ágnes
Karasszon Ágnes Závogyán Magdolna államtitkár szavait tolmácsolta a megnyitón (Fotó: Kisvárdai Várszínház/Tugya Vilmos)

Karasszon Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága művészeti főosztályának vezetője a kultúráért felelős államtitkár, Závogyán Magdolna szavait tolmácsolta a megnyitón.

Kiemelte az összetartozás eszméjének fontosságát, amely ezen a fesztiválon különös jelentőséggel bír. Itt találkoznak az elszakított területek magyarjai az anyaországiakkal. Hangsúlyozta azt is, hogy fontos az elhúzódó háború árnyékában hitet tenni a művészet téren és időn átívelő szerepe mellett. 

 

Ennek jegyében az idei fesztivál díszvendége a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, amely nem csak versenyelőadással, hanem egy különleges kiállítással is a városba érkezik. Kárpátalja és Ukrajna egyetlen magyar teátruma ugyanis idén harminc éves – a kisvárdai jeles évszámmal együtt ezt is élteti a színház történetét összefoglaló kiállítás, amelyet a művelődési központ aulájában láthatnak az érdeklődők.

 

A színházi előadások és a kiállítás mellett a szokásokhoz híven idén is lesznek szakmai beszélgetések, amelyek során a felkért szakértő hozzászólók osztják meg véleményüket, s elegyednek párbeszédbe a fellépő művészekkel. Ezt követően pedig egyetemi hallgatók számára rendezett workshop keretében közelítenek a látottakhoz Szabó Réka dramaturg vezetésével, s számos szakmabeli segítségével.

A zsűri tagjai Kiss József, Jászai Mari-díjas színművész, drámaíró; Németh Ákos, József Attila-díjas drámaíró, műfordító, rendező; Szekeres Szabolcs, színikritikus; Szigeti Réka, dramaturg; Dienes Blanka, színművész.


A városban a színházi olimpia kapcsán is láthattunk egy fergeteges táncelőadást.

 

A kisvárdai színházi fesztivál programja ITT érhető el.

Borítókép: A 35. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja megnyitóünnepsége (Fotó: Kisvárdai Várszínház/Tugya Vilmos)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.