időjárás 28°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo
Petőfi Sándor műve a Magyar Színházak 35. Kisvárdai fesztiválján

A helység kalapácsát adja elő a beregszászi társulat Kisvárdán + videó

Magyar Nemzet
2023.06.06. 18:30
A helység kalapácsát adja elő a beregszászi társulat Kisvárdán + videó

Szívvel-lélekkel játszanak a beregszászi társulat folyton úton lévő tagjai, akik Petőfi Sándor egyik legismertebb művét, A helység kalapácsát adják elő a kisvárdai színházi fesztiválon.

A helység kalapácsát mutatja be a Magyar Színházak 35. Kisvárdai fesztiválján, az elcsatolt nemzetrészeink színtársulatainak találkozóján az idén harmincéves beregszászi társulat. A  Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház két művészét, Vass Magdolnát és Séra Dánielt a Kisvárdai Várszínház munkatársa kérdezte a Petőfi-előadásról. 

A helység kalapácsa Beregszász Kisvárda Petőfi
Jelenetfotó A helység kalapácsa című előadásból
Fotó: Eöri Szabó Zsolt

„Úton vagyunk folyamatosan“– mondja Vass Magdolna arra a kérdésre, hogy mit jelképeznek az előadásban megjelenő bőröndök. Ugyanakkor, mint mondja, hatalmas áldás, hogy közösségben lehetnek, hogy nem egyénileg élik meg a nehézségeket. „Családként, közösségként vagyunk együtt, és mindenki megpróbálja a tőle telhető legjobbat nyújtani akár előadásban, akár pakolásban, akár bármilyen dologban, ami a színházhoz kapcsolódik” – fogalmaz Vass Magdolna. 

Csakazértis Kisvárda

Balogh Tibor: „Az előadásokat nem felvételek alapján, hanem személyes megtekintés után választjuk ki.”

„Az én Petőfin nagyon mélyen gyökerezik” – meséli az előadásról Séra Dániel, aki a Kisbírót játssza a darabban. A beregszászi társulathoz, „családhoz–, mint mondja, először 16 évesen csatlakozott, segédszínészként, s már akkor megérezte a társulat energiáját. 

Amikor elkezdtek bevonni ebbe a családba, akkor azt éreztem, hogy ez a fonál örökké fog tartani. És ezt érzem most is, ez a fonál hatalmas erőt ad nekem

– mondja a fiatal színművész. 

„Amikor berobbanok Petőfiként A helyiség kalapácsába, s nézem azokat a csillogó szemeket, akik ülnek a bőröndökön és várnak valami jobbra, belső megkönnyezés, hogy azt érzem, most Petőfiként segítek nektek! Ki akarlak hozni titeket ebből a szerepből, veletek vagyok, átérzem, mi van veletek!  Valószínű, hogy ez a múltból eredő helyzet indít engem az egész darabban, ez adja meg a kezdő löketet” – fejti ki Séra Dániel.  

A darabban Petőfi úti jegyzetei is felbukkannak, amelyekről Séra Dániel azt mondja, gyakran úgy érzi, mintha nem is Petőfi mondaná ezeket, hanem ő, „Séra Dániel – aki Beregszásztól 30 kilométerre született egy kis falucskában –, emlékezne vissza a macskaköves utakra, a munkácsi várra, Ungváron a nagy piacra. Nem kiforgatva Petőfit, és nem átalakítva, de ez nem tud nem teljesen személyes lenni, azt hiszem. Kell az az erő, hogy ismét magamba forduljak és továbblendüljön az én Petőfim” – mondja. 

Arra a kérdésre, hogy merre tart most a beregszászi társulat „ekhós szekere”, Vass Magdolna azt mondja, a szekér folyamatosan úton van, nagyon sok kilométert megtesznek, sokat játszanak, de „haza, mindenképpen haza” tartanak. 

Petőfi Sándor A helység kalapácsa című előadását, a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkcióját június 26-án, 20 órakor láthatja a közönség a kisvárdai Magyar Színházak kisvárdai fesztiválján

Borítókép: Jelenetfotó A helység kalapácsa című előadásból (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.