időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo
A zenekar és Fischer Iván is felkerült a Bachtrack zenei szakportál top 10-es listájára

A Budapesti Fesztiválzenekar a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara között

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.13. 19:00
A Budapesti Fesztiválzenekar a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara között

A Bachtrack felkérésére a legfontosabb európai és amerikai napilapok zenekritikusai először 2015-ben rangsorolták a világ tíz legjobb szimfonikus zenekarát és tíz legjobb karmesterét.

A szavazást nyolc év után megismételték, és a Budapesti Fesztiválzenekar egyetlen nem nyugat-európai, illetve nem amerikai zenekarként a nyolcadik helyen végzett. 

A kritikusok Fischer Ivánt a karmesterek nemzetközi top 10-es listáján a hatodik helyre rangsorolták 

– olvasható a BFZ MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

FISCHER Iván
Fisher Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar karmestere. Fotó: Szigetváry Zsolt

A kritikusok a Berlini Filharmonikusokat választották meg a világ legjobb szimfonikus zenekarának, és karmesterét, Kirill Petrenkót a legkiválóbb zenei vezetőjének. A top 10 zenekar listájára a BFZ mellett három amerikai, három német, egy brit, egy osztrák és egy holland együttes került fel.

A szakportál szerint a ranglistán a világ legjobb közép-európai zenekarai közé a berlinieken kívül a Lipcsei Gewandhaus, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Bécsi Filharmonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar tartozik.

A BFZ helyezése pozitív értelemben a leginkább meglepő a listán a nehézsúlyú versenytársak között, ugyanis az idei top 10-ben a BFZ a legifjabb, mindössze 40 éve alapított zenekar, rajta kívül csak a bajor együttes életkora nem éri még el a száz évet. Az ezredvég évtizedeiben kétségkívül a Fischer Iván vezette magyar zenekarnak sikerült a leggyorsabban eljutnia a világ elitjébe.

A BFZ közel másfél évtizede szerepel a szimfonikus zenekarok nemzetközi toplistáin. A Gramophone zenei magazin már 2010-ben a világ kilencedik legjobbjának ítélte, tavaly pedig – szakmai minősítés és közönségszavazás után – Az Év Zenekara díját kapta meg az együttes.

 

Borítókép: Fisher Iván vezényel (Fotó: Müpa)

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.