A Budapesti Fesztiválzenekar a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara között

A Bachtrack felkérésére a legfontosabb európai és amerikai napilapok zenekritikusai először 2015-ben rangsorolták a világ tíz legjobb szimfonikus zenekarát és tíz legjobb karmesterét.

Forrás: MTI2023. 09. 13. 19:00
Az Európai Hidak fesztiválon Róma és az olasz kultúra által inspirált műveket láthat és hallhat a közönség, Müpa, Budapesti Fesztiválzenekar
Az Európai Hidak fesztiválon Róma és az olasz kultúra által inspirált műveket láthat és hallhat a közönség Fotó: Marco Borggreve Forrás: Müpa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szavazást nyolc év után megismételték, és a Budapesti Fesztiválzenekar egyetlen nem nyugat-európai, illetve nem amerikai zenekarként a nyolcadik helyen végzett. 

A kritikusok Fischer Ivánt a karmesterek nemzetközi top 10-es listáján a hatodik helyre rangsorolták 

– olvasható a BFZ MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

FISCHER Iván
Fisher Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar karmestere. Fotó: Szigetváry Zsolt

A kritikusok a Berlini Filharmonikusokat választották meg a világ legjobb szimfonikus zenekarának, és karmesterét, Kirill Petrenkót a legkiválóbb zenei vezetőjének. A top 10 zenekar listájára a BFZ mellett három amerikai, három német, egy brit, egy osztrák és egy holland együttes került fel.

A szakportál szerint a ranglistán a világ legjobb közép-európai zenekarai közé a berlinieken kívül a Lipcsei Gewandhaus, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Bécsi Filharmonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar tartozik.

A BFZ helyezése pozitív értelemben a leginkább meglepő a listán a nehézsúlyú versenytársak között, ugyanis az idei top 10-ben a BFZ a legifjabb, mindössze 40 éve alapított zenekar, rajta kívül csak a bajor együttes életkora nem éri még el a száz évet. Az ezredvég évtizedeiben kétségkívül a Fischer Iván vezette magyar zenekarnak sikerült a leggyorsabban eljutnia a világ elitjébe.

A BFZ közel másfél évtizede szerepel a szimfonikus zenekarok nemzetközi toplistáin. A Gramophone zenei magazin már 2010-ben a világ kilencedik legjobbjának ítélte, tavaly pedig – szakmai minősítés és közönségszavazás után – Az Év Zenekara díját kapta meg az együttes.

 

Borítókép: Fisher Iván vezényel (Fotó: Müpa)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.