Krimivel kezdődik az évad a Békéscsabán

Agatha Christie Gyilkosság meghirdetve című regénye színpadi változatának bemutatójával veszi kezdetét az új évad szeptember 15-én a Békéscsabai Jókai Színházban.

Forrás: MTI2023. 09. 10. 19:00
agatha christie békéscsaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Seregi Zoltán színházigazgató az olvasópróbán elmondta, az Agatha Christie ötvenedik köteteként 1950-ben megjelent regényt Leslie Darbon adaptálta színpadra, azonban a művet nem egy az egyben vette át Katkó Ferenc rendező. Mint mondta, krimit főként tévében látnak a nézők, a mai filmeknek pedig egészen más a dinamikájuk, mint az 1960-as, 70-es években volt.

agatha christie békéscsaba
Békéscsabán fontosnak tartják a közönség bevonását, így nyílt társulati ülést is szoktak tartani (Forrás: Facebook)

A színdarab és a regény egyfajta keverékét szeretnénk megmutatni a közönségnek, mégpedig úgy, hogy az 1950-es évek Angliájában játszódó történet 2023-ban is befogadható, élvezhető legyen. Mi a filmek által támasztott igényeknek is szeretnénk megfelelni

– fogalmazott Katkó Ferenc.

A Gyilkosság meghirdetve története szerint megjelenik egy hirdetés a Gazette napilapban egy gyilkosság pontos helyéről és idejéről. Ez meglepi a városka lakóit, de feltételezik, hogy tréfáról van szó, éppen ezért sokan felbukkannak a megadott partin, egy gyilkosos mulatságra számítva. Legnagyobb megdöbbenésükre amikor kialszanak a fények, tényleg elkövetnek egy gyilkosságot. Az áldozatot senki sem ismeri, a rendőrség tanácstalan. Szerencsére Miss Marple éppen a környéken jár.

A darabban Jane Marple szerepét az örökös társulati tag Felkai Eszter játssza, akit nyugdíjba vonulása óta Seregi Zoltán másodszor is visszacsalogatott a színpadra.

– Először Örkény Macskajátékának főszerepét vállalta el, most pedig Miss Marple nevének említésekor csillant fel a szeme, így nem volt kérdés, hogy elvállalja – mondta a színházigazgató.

Nagy öröm számomra ez a szerep, hiszen nem játszottam még hasonló karaktert. Marple ikonikus figura, akiről mindenkinek van egy elképzelése, és ennek a számtalan elképzelésnek kell majd megfelelni a színpadon. Nagyon tetszik a karakter rendkívül gyors észjárása. Nem okoskodó, hanem született okos, elegáns, kedves, de ravasz is, hiszen mindent előre kitalál

– vallott a szerepről az olvasópróbán a színművésznő.

A díszletet Egyed Zoltán tervezte, ő gondoskodik a bűntények rekonstruálását megidéző hologramos háttérvetítésekről is. A jelmezeket Kiss Kata tervezte. Felkai Eszter mellett Kovács Edit és Csomós Lajos játssza a főszerepeket. A békéscsabai teátrum egyébként tizenkét bemutatót tervez a 2023/24-es évadra, ami egészen bátor vállalás egy vidéki színház számára.

Borítókép: Felkai Eszter művésznő ismét szerepre készül (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.