időjárás 5°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Kritikaírói pályázatot hirdet a Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztivál

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.26. 09:34 2023.09.26. 09:43
Kritikaírói pályázatot hirdet a Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztivál

Először hirdet kritikaírói pályázatot a Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztivál, amelyet idén október 24. és 28. között rendeznek meg a szegedi Belvárosi moziban. A zsűriben a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatói foglalnak helyet.

A 7. Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztiválon ezúttal is az operatőri munkáé a főszerep: az előzsűri csaknem négyszáz beadványból választotta ki a végleges versenyprogramot. A fesztivál történetében először hirdettek kritikaírói pályázatot, amelyre a szövegalkotás iránt érdeklődő középiskolás diákok és egyetemisták jelentkezését várják október 6-ig a [email protected] címre. A versenyzőknek a szervezők által kiválasztott három, a versenyprogramban is induló rövidfilm közül kell választaniuk egyet, melyről 3000-5000 karakter terjedelemben írnak filmkritikát. A beadványok leadási határideje október 20., a nyertesek kilétére pedig a fesztivál október 28-i eredményhirdetésén derül fény.

A zsűriben a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatói foglalnak helyet. A pályázat első három helyezettje pénzjutalmat, a Belvárosi mozi támogatásával páros mozijegyeket és egy órára szóló VR-élményt nyerhet. Emellett a zsűri megítélése alapján legjobb szövegek megjelenési lehetőséget kaphatnak az Apertúra magazinban, illetve a Szeged.hu portálon.

 

Új szekció debütál a 7. Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztiválon

Májusban már nyilvánossá vált az idén ősszel, október 24 és 28 között érkező Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztivál versenyprogramja. Az előzsűri döntése alapján nyolc nagyjátékfilm, nyolc dokumentumfilm, húsz kisjátékfilm és négy kísérleti film jutott a versenybe a világ minden tájáról érkezett művekből. A neves filmes szakemberekből álló válogató zsűri javaslatára és ajánlásával 

a fesztivál vezetősége úgy döntött, hogy a fesztiválon egy új szekcióban bemutatjuk azokat a magyar alkotók által készített filmeket is,

 amelyek ugyan a nevezett csaknem négyszáz nemzetközi film szoros mezőnyében kimaradtak a versenyprogramból, minőségük okán mégis fontos, hogy a fesztiválközönség elé kerüljenek.

A magyar operatőrök hete szekcióba bekerült filmek:

Szelíd – rendező: Csuja László, Nemes Anna, operatőr: Nagy Zágon
Magasságok és Mélységek – rendező: Csoma Sándor, operatőr: Tóth Levente
Zanox – Kockázatok és mellékhatások – rendező: Baranyi Benő, operatőr: Gajdics Dávid
Veszélyes lehet a fagyi – rendező: Szilágyi Fanni, operatőr: Szilágyi Gábor
Cicaverzum – rendező: Szeleczki Rozália, operatőr: M. Deák Kristóf
Az első kettő – rendező: Szövényi-Lux Balázs, operatőr: Vass Gergely
Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes – rendező: Oláh Kata, operatőr: Csukás Sándor

Borítókép: (Forrás: Facebook/Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztivál)

 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.