Ma ér véget a határtalan magyar irodalmi konferencia

Ma ér véget az 5. Határtalan magyar irodalom konferencia Badacsonytomajon. A kulturális rendezvényt Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó nyitotta meg.

Forrás: MTI2023. 09. 23. 10:10
EGRY József; SZILI Katalin; PUSZTAY János
Megkezdődött a Határtalan Magyar Irodalom konferencia Badacsonytomajon Fotó: Katona Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A máig tartó konferencián a felvilágosodás, a reformkor és a romantika jegyében hangzanak el előadások. Szili Katalin elmondta, hogy a reformkor nagy változásokat hozott az élet minden területén. Hangsúlyozta, hogy az európai kultúra a nemzetek kultúrájának összességét jelenti, amelyben minden egyes európai nemzet kultúrájának fontos szerepe van. Az MSZP egykori országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy az európai kultúra keresztény gyökereken, a római jogon és a görög filozófián alapszik, melyeket védeni kell. 

Kiemelte, hogy az irodalmi alkotások ereje pedig abban van, hogy hatással vannak a jövő nemzedékére.

EGRY József; SZILI Katalin
Szili Katalin az 5. Határtalan magyar irodalom konferencián (Fotó: Katona Tibor)

Pusztay János, a Határtalan magyar irodalom konferencia szervezője elmondta, hogy azzal az elhatározással szervezték meg a rendezvényt, hogy terepet adjon a magyar irodalmi hagyományok ápolásának, mivel az irodalom az egykori, Lőrincze Lajos, Kodály Zoltán, Illyés Gyula által kezdeményezett anyanyelvi konferencia programjában az anyanyelvi kérdésekkel szemben háttérbe szorult.

A konferencia kezdetektől fogva az anyaországi és a határon túli résztvevőket fogadja, törekszenek a jeles évfordulók megünneplésére.

5. Határtalan magyar irodalom konferencia napjai alatt láthatók Jankovics Marcellnek Madách Az ember tragédiája című műve alapján készült festményei, valamint a 2011-es rajzfilmet is levetítették.

Borítókép: Az 5. Határtalan magyar irodalom Badacsonytomajon (Fotó: MTI/Katona Tibor)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.