Mága Zoltán a törökországi földrengés árváinak adott koncertet

Törökország nemzeti ünnepén, a győzelem napján adott koncertet Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész zenekarával a budapesti török nagykövetségen, amelyen a diplomáciai testületek tagjai mellett mintegy harminc olyan gyermek is részt vett, akik az idei februári rendkívüli, pusztító földrengés sújtotta térségből érkeztek és a természeti katasztrófa károsultjaivá váltak vagy árván maradtak.

Magyar Nemzet
2023. 09. 01. 11:30
Mága Zoltán a török földrengés árváinak muzsikált a Török Köztársaság budapesti nagykövetségén
Mága Zoltán a török földrengés árváinak muzsikált a Török Köztársaság budapesti nagykövetségén (Forrás: Budapesti Újévi Koncert iroda) Fotó: Picasa Forrás: Budapesti Újévi Koncert iroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török nemzeti ünnep alkalmából tartott fogadáson államtitkárok, több nemzet külképviseleti vezetője, nagykövet és konzul is részt vett, és meghívást kaptak olyan gyermekek is, akik a 2023. február eleji földrengés sújtotta térségből érkeztek. Voltak olyan gyerekek, akik a természeti katasztrófában elveszítették szüleiket, testvérüket, otthonaik megsemmisültek.

Mága Zoltán és Gülşen Karanis Ekşioğlu
Mága Zoltán Gülşen Karanis Ekşioğlu nagykövettel a Török Köztársaság budapesti nagykövetsége előtt (Forrás: Budapesti Újévi Koncert Iroda)

Az eseményen Gülşen Karanis Ekşioğlu, a Török Köztársaság budapesti nagykövete emlékeztetett, hogy több rendkívül erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát februárban, és a tragédia csaknem hatvanezer ember életét követelte, és további 125 ezer ember sérült meg, több százezer család otthona lett a földdel egyenlő.

A nagykövet asszony köszönetét fejezte ki, hogy a rendkívül pusztító törökországi földrengésben árván maradt és Magyarországon is gyógyuló sérült gyermekeknek azonnali segítséget nyújtott országunk, és a katasztrófa sújtotta térségben dolgozott magyar mentőcsapatok csaknem félszáz embert mentettek ki élve a romok alól.

Mága Zoltán beszédében úgy fogalmazott: Magyarország egy szolidáris, segítőkész ország, mindig elsők között nyújt segítséget azoknak az országoknak, nemzeteknek, amelyek bajba kerültek, és azonnali humanitárius segítséget biztosít. Történjen bárhol pusztító árvíz, földrengés, tűzvész, mi mindig segítséget nyújtunk, és az otthonukat elhagyni kényszerülő családoknak, gyermekeknek oltalmat biztosítunk – tette hozzá. A Prima Primissima-díjas hegedűművész emlékeztetett, Magyarország most is az elsők között küldött kutató-mentőcsapatokat a földrengés sújtotta térségbe, akik több embert, köztük kisgyermekeket tudtak kimenteni az épületek romjai alól. 

Mága Zoltán megemlítette, az ukrajnai háború elől menekülő kisgyermekes családok megsegítésére több mint ötven jótékonysági koncertet adott Magyarországon és Erdélyben, és számos esetben küldött élelmiszercsomagot és egészségügyi felszereléseket, ruhákat, cipőket a menekülteknek és az otthon maradottaknak. 

Magyarország az ukrán háború kitörését követően néhány órán belül a menekültek segítségére sietett, ebben is élen járva mutatott példát nemcsak Európának, hanem az egész világnak, és az elmúlt másfél évben folyamatos segítséget nyújt nemcsak a kárpátaljai menekülő családoknak, hanem az ostromlott városokból érkezőknek is.

Felidézte, idén februárban épp Törökországban tartózkodott a földrengés idején, a természeti katasztrófa epicentrumától néhány száz kilométernyire, ahol a szomszédos szállodákban is érezni lehetett a földmozgást. Haladéktalanul segítséget is nyújtott a mentésben résztvevőknek, valamint az áldozatoknak. 

Még most is végtelenül szomorú vagyok a rendkívüli katasztrófa sújtotta területek képeit és a beszámolókra visszaemlékezve – fogalmazott, köszönetet mondva a Baptista Szeretetszolgálatnak, amelynek tagjai a természeti katasztrófa térségből 24 gyermeket hoztak Magyarországra, és többnapos programot szerveztek nekik budapesti városnézéssel, parlamenti látogatással.

A Pro Caritate-díjjal is kitüntetett művész azt mondta, neki is jóleső érzés volt, hogy a földrengés károsult gyermekeknek is örömöt tudtak szerezni, feledtetni a mintegy fél évvel ezelőtt történt borzasztó tragédiát.

Borítókép: Mága Zoltán a földrengés árváival a Török Köztársaság budapesti nagykövetségén (Forrás: Budapesti Újévi Koncert Iroda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.